Ett bra bröd enligt mig är bakat på surdeg med enbart äkta råvaror och en gnutta hantverkskärlek. Rör ihop lätt med en träslev, det gör inget om det inte är helt blandat
Jag brukar skylla på att jag har ett för soligt rum med så många, stora fönster så att blommorna dör av värme, men jag inser att den bortförklaringen kanske inte håller så bra
Än så länge kan det inte riktigt jämföras med riktiga bagerier men övning ger färdighet. Om någon av er läsare har något bra recept på surdegsbröd så är jag tacksam om ni vill dela med er
Helgens andra bakning var ett Schweiziskt rågsurdegsbröd som står ut med sitt speciella utseende. Nu är det dags att blanda fördegen med nytt mjöl och vatten
Detta är en mördegskaka smaksatt medtranbär citron och en gnutta kanel. Forma degen till rullar och rulla de i socker och kanelblandningen fastnar den dåligt kan man pensla rullarna med lite uppvispat ägg men jag tyckte det gick bra utan
Det blev kakor medtranbär, hasselnöt, choklad och stött kardemumma. Häll i vaniljpulver, ägget och vispa med en ballongvisp ihop allt så det blir lite lätt och fluffigt
Detta är mitt grundrecept för rågsurdegsbröd som ger ett mustigt och syrligt bröd. Vik degen tre gånger med 30 minuters mellanrum och låt sedan degen vila 1h
Det finns flera plus med att sin egen müslie. Om du vill kan det även tillsätta med en smak som passar dig bra exempelvis kanel, kardemumma, ingefära eller vanilj
Sätt på samma gång in en form med kallt vatten i botten på ugnen. Låt jäsa i en oljad bunke med lock eller täckt med en bakduk i ca 2 timmar. Sätt ugnen på 250 grader och ha en plåt inne i ugnen medan den värms upp
Med mjöl i håret och förklädet på sned bakas det för fulla muggar både pepparkakor, med och utan kristyr, saffransbullar, julkakor och nyttigt julgodis i olika varianter
tillsätta lite vit choklad, passar jättebra bra ihop medtranbären. Jag har dock smaksatt det med lite honung för att det ska bli godare, men det kan uteslutas om man så vill
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.