1 rivet
skal av lime, bara det gröna, det vita blir bittert
1
strösocker
1 osaltat
smör, rumstempereratSockerdeg1. Blanda alla ingredienser till en deg. Platta ut degen och lägg den i kylen ca 30 minuter. Smörj en form som är ca 22-24 cm i diameter.2. Fodra formen med sockerdegen, nagga den i botten och ställ formen i frysen i ca 30 minuter. Grädda pajformen på 200 grader (direkt från frysen). Grädda tills formen fått lite färg ca 7-10 minuter. Formen ska ha fått lite färg, men inte för mycketPistagekaka1. Hacka och mixa pistagenötterna till en massa. Vispa smöret och sockret fluffigt och vitt.2. Rör i ägget. Blanda i vetemjöl, salt, pistagemassa och bakpulver och rör tills smeten blir ”slät”. Spritsa utfyllningen i den fodradebakade formen och grädda på 180-190grader i ca 10-12 minuter tills kakan fått lite mörkare färg.Limekräm1. Lägg gelatinet iskallt vatten i ca 10 minuter. Vispa ägg och strösocker(1)vitt och luftigt.2. Koka upp strösocker(2), limesaft och citronskal. Häll den varma blandningen över den uppvispade strösocker och äggblandningen.3. Blanda ordentligt med visp. Häll sedan tillbaka hela blandningen i kastrullen och värm upp till 83 grader. Häll över krämen i en rostfri bunke och låt den svalna till ca 60 grader.4. Krama vattnet ur gelatinbladen och tillsätt dem i krämen. Rör om tills krämen blir slät. Tag en stavmixer och mixa ner smöret i smeten tills den blir slät och inga klumpar finns.5. Spritsa eller häll limekrämen ovanpå pistagekakan. När limekrämen satt sig så kan man ösa på rejält med jordgubbar som doppats i sockerlag. Dekorera med pistagenötter, myntablad och eventuellt maränger
Dessa tacos är fyllda med friska försommarsmaker såsom lime, koriander och chipotle. Till Vera la jag undan en portion linsfärs innan jag smakade av den med chipotlechili och salt
Ha olivolja i en stekpanna och bryn trianglarna på medelhög värme. Toppa med lite chilipulver. Pressa över limeoch häll i den hackade vitlöken och tomaterna
Blanda väl och smaka av med salt och peppar. Riv i vitlök och häll i fisksås. Toppa med korianderblad och servera eventuellt i små hjärtsalladsblad eller på rostad bröd
Men med en bit folie, en gaslåga och en grill kommer man väldigt långt. Lägg ut en portionsbit öring med skinsidan ner, krydda med havssalt & citronpeppar
Blanda samman den kondenserade mjölken medlimeskaloch saft. Som om det inte räckte med pajen så slog vi till lite extra och slängde på en italiensk maräng, vilket innebär att man vispar äggvitorna med en het sockerlag istället för att vispa vitorna med socker
Tina och skala räkorna. Blanda dessa med rivet skal och juice av 1/2-1 lime, riven ingefära och flingsalt. Skär eventuellt bort kanterna på 4 toast och rosta eller stek. Rivet skal och juice av 1/2-1 lime
Koka upp rabarber, jordgubbar, delad och urskrapad vaniljstång med syltsocker. Smaksätt medlimesaft. Svärmor bjöd på denna marmelad som vi åt till en norsk ost med kardemumma i
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.