1 SAFFRANSSÅS:
2 msk finhackad gul lök, rödlök eller 2 schalottenlök
14 msk
smör
13 msk
vetemjöl
17 dl
fiskbuljong eller vatten
11
fiskbuljongtärning
11 pkt
saffran
12 krm
salt
11 krm
vitpeppar
13 msk
citronsaft
12,5 dl
grädde eller kokbar creme fraiche
13 msk
hackad gräslök
1 TILLBEHÖR:
16 fina små potatisar
165 gram
grönsallad
112 cocktailtomaterFISKTERRINE:
Fisk, ägg och grädde ska vara kylskåpskallt. Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp en kastrull med 3 liter vatten. Klä en avlång terrineform, sockerkaksform eller brödform med ett bakplåtspapper (klipp det smalare så att det passar i formen - kortsidorna behövs ej täckas). Skär fiskfiléerna i bitar och lägg dem i en matberedare monterad med kniv tillsammans med saltet. Kör till en finfördelad fiskfärs. Tillsätt cayennepeppar, citronsaft, senap, potatismjöl samt ägg - ett i taget under gång. Tillsätt grädde lite i taget. Fördela färsen i formen. Skaka formen lite eller slå den lätt mot köksbänken så att eventuella luftfickor försvinner. Vik över bakplåtspappret och klipp bort överflödigt papper. Ställ in en ugnsform med höga kanter i ugnen och häll i vatten runt om. Grädda fiskterrinen i 1 timme, innertemperaturen bör vara minst 60 grader. Laga under tiden saffransåsen nedan och koka potatis. Ta ut fiskterrinen och låt fiskterrinen svalna något innan servering. Vid servering stjälper du upp den och skär fina ca 1,5-2 cm tjocka skivor. SAFFRANSSÅS: Skala och hacka löken. Stek löken i smöret någon minut och pudra över mjölet. Rör ihop och tillsätt buljong (eller vatten) lite i taget under omrörning. Tillsätt saffran samt grädde och koka såsen några minuter. Under tiden kan du smaka av saffranssåsen med citronsaft, salt och vitpeppar. Garnera gärna såsen med hackad gräslök. Servera fiskterrinen i skivor med saffranssåsen, kokt potatis samt grönsallad och några halverade coctailtomater.
Började med en saffranssås till rödspättorna. Smaksätt ytterligare med lite cayennepeppar. Rör ned 4 msk vetemjöl och sedan i med vätska, saft från en citron, 3 dl vatten och 2 fiskbuljongtärningar
Till helgen är föräldrar/svärföräldrar hitbjudna på mat och då tänkte jag bjuda på ett av middagstipsen jag fick till månadens middagstips i november som hade just saffran som tema, nämligen Livsnjutarnas saffranssåsmed rödspätta och räkor
Julen närmar sig med stormsteg, vilket gör att jag vill frossa i julsmaker. Solgul saffranssås. En härligt solgul sås med mild smak av saffran och en liten hint av apelsin
Den här veckan har varit galet intensiv och jag har inte hunnit pyssla så mycket i köket… Det ska bli ändring på det från och med imorgon så snart kommer en massa nya recept
Träffat en barndomskompis och kikat på en basketmatch i damligan, träffat en röstlogoped och jobbat med den egna rösten, haft besök, ätit finmiddag på restaurang
Servera med potatis och grönsallad. Torsk i saffranssåsmed fänkål. 23 februari 2015, 07. 28. Drömde inatt att jag hade en systemkamera, tog kort på precis allt och bilderna blev helt perfekta
Täckte med sås och in i ugnen. Sedan på med räkor innan servering. Vi använde såsen vi tidigare tillagat och rullade rödspättafiléer och lade längst ned i en form
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.