Ugnsstekt Sambal Oelek-kyckling med rostade balsamic-grönsaker
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
1 msk
olivolja
4 kycklingbröst
med skinnet kvar
eller
8
kycklinglår
2 msk
Milda flytande margain
1 gul
lök
delad i fyra delar
2½ cm
färsk ingefära
grovt hackad
2 msk
flytande honung
1 dl
ljus soja
1 msk
sambal oelek
2
lime
saften av
3 sötpotatisar
(kan ersättas med fast potatis
t ex Bintje)
1
rödlök
2 röda
paprikor
urkärnade
2
vitlöksklyftor
pressade
1 msk
balsamvinäger
¾ tsk
salt
¾ krm
svartpeppar
malen
1¼ dl
grekisk yoghurt
1 msk
hackad färsk koriander
Beskrivning
Sätt ugnen på 200°C.
Till kycklingen: lägg lök, ingefära, honung, soja, sambal oelek och limesaft i en mixer eller matberedare och mixa tills allt är blandat. Marinera kycklingbrösten i dubbla plastpåsar i kylskåp i minst tre timmar. Vänd någon gång under tiden.
Till grönsakerna: skär potatis, lök och paprika i lika stora bitar. Lägg allt i en långpanna. Blanda vitlök, balsamvinäger, olivolja, salt och peppar och häll det över grönsakerna. Rör om. Stek i mitten av ugnen tills allt är mjukt, ca 40 minuter. Rör om ett par gånger under tiden.
När grönsakerna sätts in i ugnen är det tid att börja med kycklingen. Ta kycklingdelarna ur marinaden och bryn dem i Milda Culinesse runt om tills de är gyllenbruna.
Lägg över kycklingen i en långpanna eller ugnssäker form, pensla med marinaden, och efterstek i nedre delen av ugnen tills kycklingen är genomstekt, ca 25-30 minuter. Köttsaften skall vara klar utan rosa inslag när kycklingen är färdigstekt.
Till yoghurten: rör ned hackad koriander i yoghurten.
Krydda med grillkryddan. Blanda ihop creme fraiche, grädde, soya och sambal oelek. 1,5 timme, täck formen med alu. Servera med kokt potatis, sallad och ett gott bröd 1 kg benfri kotlettrad. 1-2 tsk sambal oelek
Pricka korvarna med en provsticka. Skär korven i bitar och servera dem med rotfrukter och senapscrème. Malin Hoelstad/Svenska Dagbladet/Scanpix 4 st korvar med hög kötthalt
Rulla ihop filéerna från den tjocka delen och bind ihop med ett snöre så fisken håller ihop. Mixa morötterna tillsammans med grädden och smöret i en matberedare eller med en stavmixer
Fylld ugnsstekt fläskfilé. Gjorde fylld fläskfilé, med en superenkel och god parmesankräm. Lite rostade grönsaker till, som blev färdiga i ugnen samtidigt som köttet, perfekt
Lägg tillbaka alla filéerna i pannan, tillsätt sambal, vitlök, grädde och soja. Skala och tärna sötpotatisen, skiva båtar av löken och blanda med oliver och tomater i en form
Ugnsstekt kotlett medsambal oelek och gräddeRecept för 4-8 personer8 fläskkotletter2 dl crème fraiche5 dl vispgrädde2 tsk sambal oelek1 dl japansk soja3-4 pressade vitlöksklyftorLägg det råa köttet i en ugnsfast form
Rotsaker tillsammans med kycklingen, servera med vitkålssallad och du har en middag helt i säsong. Blanda samman ingredienserna till marinaden och lägg den tillsammans med kycklingdelarna i dubbla plastpåsar
Första gången jag tillagar falukorv i ugn tillsammans med grädde vilket är en gåta nu när det känns ganska självklart (säkert hopplöst "efter" men ändå)
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.