Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. 2 limpor5 dl vatten, 37 grader varmt50 g jäst2 ägg1½ dl farinsocker1 tsk salt1 l rågsikt4-5 dl fint rågmjölSmula jästen i bunken. Ta upp degen, knåda den på mjölat bakbord och baka ut den till 2 limpor. 2 limpor
Smula ner jästen i degbunken och blanda med den skållade blandningen. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Snitta bröden med en vass kniv 5 minuter innan jästiden är klar
stjälp upp den på rikligt mjölat bakbord, och forma försiktigt degen till valfri formation, exempelvis frallor, limpor eller runda bröd - de runda satsade jag på
Täck för bunken med plastfolie och låt degen jäsa minst 2 timmar, gärna mer. 2 l Grovt mjöl, kanske mörkt lantbrödsmjöl, grovt rågmjöl, kornmjöl, fullkornsvetemjöl eller annat mörkt och grovt mjöl
Häll smeten i en form som du först smörjer med smör. 1 dl krossade linfrön. 1 dl hela solrosfrön. 1 dl pumpafrön. 1 dl krossade linfrön. 1 dl hela solrosfrön. 1 dl pumpafrön
Blanda till sist ner solroskärnor och sesamfrön så de blir jämt fördelade i degen. En av favoriterna är danska limpor, som är lite mer ett koncept än ett recept
Om du har låtit limporna jäsa i kylen över natten, tar du ut dom samtidigt som du sätter på ugnen. Baka lite grovalimpor idag, det blev två bröd då jag gräddade dessa i stora avlånga bakformar på 3 liter, eller om de är på 3,5 liter, har du inte så stora bakformar blir det nog lagom att dela degen i tre delar och grädda dom i 1,5 liters avlånga bakformar. 2 stora limpor. Ställ in limporna i ugnen, sänk genast till 200 grader och grädda tills de når en innertemperatur på 98 grader. 2 stora limpor
Bland annat blev det den här goda grova limpan tillsammans med smör, ost och oxbottensalami. Hur underbart är det inte med lite extra lediga dagar, hoppas ni hade en fin nationaldag igår
Stora delen av min barndom spenderades i Finland och där åt vi mycket grova bröd. Tyvärr flöt degen ut, vilket jag borde fattat men så tänkte jag att jag viker den en gång till och vips, så försvann all luft i degen och resultatet blev smaklöst tråkigt med en hemsk konsistens så om ni vill kalljäsa, kalljäs i en bunke eller en plastlåda och om ni absolut vill baka ut låt den då jäsa i en jäskorg så att degen får stöd att resa sig
Fördela den relativt lösa degen/smeten i två smorda och bröade brödformar (jag beströdde mina med pofiber, men det går lika bra att använda sig av mixen till det)
Jag använde mig av hela linfrön, sedan hade jag inte mörk sirap utan tog ljus istället. Detta var det smidigaste bröd jag bakat, behövde inte ens ta fram assistenten
Smörj en brödform och bröa med krossat linfrö (eller något annat). 5 dl ekologisk rågsikt med vetemjöl. 5 dl linfrön. 5 dl ekologisk rågsikt med vetemjöl
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.