Ugn. 200°. Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet. Tillsätt salt, sirap, kryddor, rågsikt och det mesta av vetemjölet
Blanda samman degen och häll i 2 smorda-bröade avlånga brödformar. Grädda ca 1. 5 timme. Lossa kanterna med en kniv och stjälp ur dem, låt svalna under duk
Värm vattnet tills det är ganska varmt och häll i ölen så att vätskan blir fingervarm. Lös upp jästen med vätskan blanda i övriga ingredienser och arbeta ihop degen och låt jäsa 1 timma
Agnes limpa1 l mjölk1 1/4 paket jäst1 msk salt3 dl brunfarin1 dl ljus sirap1 ägg250 g mager kesella3 liter rågsikt + 2 dl till utbakningen30 g smörBlanda ihop allt i assistenten och baka ut direkt till 3 limpor
Skållningen. Koka upp vattnet. Mät upp mjölet i en bunke. Häll vattnet kokhett över mjölet och blanda väl. Låt bunken stå övertäckt i rumstemperatur 10-12 timmar eller upp till 1 dygn
Bakade ett supergott bröd igår som jag tycker ni ska prova. Detta kommer bakas många gånger framöver. 2 limpor5 dl vatten, 37 grader varmt50 g jäst2 ägg1½ dl farinsocker1 tsk salt1 l rågsikt4-5 dl fint rågmjölSmula jästen i bunken
Gillar ju som ni märker bröd med frön och nötter, brukar göra frallor av denna deg, men för att göra det lite enklare för mig så gräddade jag dom i två avlånga bakformar denna gång, ökade bara mängden vatten med 50 gram, blev ett mycket gott bröd, krävs ju att man har en hel del surdeg klar