Lägg på plåtar och platta till dem med mjölad hand. Rör ut jästen med 1 dl fingervarmt vatten. Koka en gröt av 5 dl vatten, havregryn, rågkross och vetekross
stjälp upp den på rikligt mjölat bakbord, och forma försiktigt degen till valfri formation, exempelvis frallor, limpor eller runda bröd - de runda satsade jag på
Stora delen av min barndom spenderades i Finland och där åt vi mycket grova bröd. Tyvärr flöt degen ut, vilket jag borde fattat men så tänkte jag att jag viker den en gång till och vips, så försvann all luft i degen och resultatet blev smaklöst tråkigt med en hemsk konsistens så om ni vill kalljäsa, kalljäs i en bunke eller en plastlåda och om ni absolut vill baka ut låt den då jäsa i en jäskorg så att degen får stöd att resa sig
Pensla frallornamed vatten, strö över vallmofrön och sätt sedan in plåten mitt i ugnen. Rör ner brödkrydda, solroskärnor, det grova mjölet och det mesta av det ljusa (degen ska vara kladdig men inte "rinnig", tillsätt i så fall mer mjöl)
Jag är verkligen ingen brödsnobb, som tvunget måste baka avancerade grejer med mängder av ovanliga ingredienser, utan jag bakar det jag tycker verkar gott och som jag blir sugen på att testa
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.