Jul

Jul

  • 10 Recept
Smörkola, världens godaste

Smörkola, världens godaste

100 g smör. 2 dl vispgrädde. 3 dl strösocker. 1 dl ljus sirap. 1 tsk vaniljsocker. 2 apelsiner, rivet skal
Inlagd sill med lingon och stjärnanis

Inlagd sill med lingon och stjärnanis

1 förp inläggningssill (à 420 g) 1 dl frysta lingon 4 stjärnanis 1 rödlök, skivad (liten) 1 apelsin, tunt skivad 2 lagerblad 5 kryddpepparkorn ev 0,5 dl whisky (ej rökig)
Senapssill

Senapssill

Sill äpple- ingefärssill med kummin300 g 5-minuterssill 2 gröna äpplen 2 krm rostad kummin 1 dl turkisk yoghurt 2 dl majonnäs 3 tsk ingefära, riven 1 tsk citron, skalet, rivet 2 schalottenlökar 1 klyfta vitlök, riven 1 msk rödvinsvinäger 1 krm svartpeppar 1 krm salt
Krämig sill med västerbottenost

Krämig sill med västerbottenost

1 förp Abba sill på 5 minuter 1 dl crème fraîche 1 dl majonnäs 1,5 dl västerbottensost, riven 0,5 dl dill, hackad 1 msk dijonsenap
Rostad mjuk pepparkaka med ädelost

Rostad mjuk pepparkaka med ädelost

Skär centimetertjocka skivor av pepparkakan och rosta dem i en stekpanna i olivolja eller smör. Koka ihop honung, olivolja, rosmarin och finhackat apelsinskal

Ett saftigare vörtbröd

Och hur kul skulle det då vara på måndagens julbord. Blanda ut jästen i julmusten och häll sedan ner allt utom saltet och kryddorna
Gotländsk saffranspannkaka

Gotländsk saffranspannkaka

Saffranspannkaka med salmbärssylt. Saffranspannkaka med salmbärssylt är en gotländsk specialitet som väl knappast har undgått någon som besökt den vackra ön
Lussebullar, konditorns recept

Lussebullar, konditorns recept

500 g mjölk, rumstempererad (5 dl). 500 g vetemjöl special (ca 8 dl). 40 g jäst. 200 g strösocker (drygt 2 dl)