1,5 l vatten (varav 6 dl kokande)½ dl havregryn1,4 kg fint rågmjöl (350 g används till skållningen)600 g vetemjöl (gärna specialvetemjöl)1 msk salt2 msk smör eller rapsolja1 - 2 msk sirap½ dl surdeg eller 1/4 paket jäst1
Skrädda är ett gammalt ord för att sikta. Skräddakakor var ursprungligen gjorda på siktat rågmjöl. Idag görs de på rågsikt (ca 40 % råg och 60 % vetemjöl)
miab72. Ser gott ut. -). Originally posted on I gott sällskap. Det jäser bra när det är varmt, det märks. Faktiskt kan jag börja tro att jag borde ha bröd som jäser på lite varmare ställe än bara på köksbänken
Provade ju kronjäst rågsurdeg för ett tag sedan och nu testade jag deras vetesurdeg, burken kostade runt 17 kronor och luktade inte fullt lika surt som rågsurdegen
Minusgraderna greppade stadigt kring mina bara fingrar och började långsamt bita i huden. Tio minuters promenad och två förbipasserande spårvagnar senare var jag framme och kunde till slut få köpa mina hela rödtungor