Torbjörns Bea - Lättlagad supergod béarnaisesås
Torbjörns Tips -om mat & vin
Torbjörns Tips -om mat & vin

Torbjörns Bea - Lättlagad supergod béarnaisesås

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 2 Medelstora äggulor
  • 1 Schalottenlök
  • 0,5 dl Vitvinsvinäger
  • 2 msk Torkad dragon
  • 250 gram Smör
  • 2 msk Hackad persilja
  • Vitpeppar
  • Salt

Beskrivning

    1. Skilj ut äggulorna, lägg dem i en rundbottnad stålbunke och låt dem få rumstemperatur. (plastbunke funkar inte så bra när du senare skall slå såsen i vattenbadet)
    2. Smält smöret varsamt i en kastrull på låg värme. Ta av det från spisen när det har smält och låt stå.
    3. Skala och hacka schalottenlöken och koka upp i en kastrull tillsammans med vinäger, dragon och lite nymalen vitpeppar.
    4. Låt det hela koka ner till ungefär hälften. Ta av det av spisen, sila från lök och dragon och låt avkoket svalna.
    5. Förbered under tiden ett vattenbad, (använd gärna avkokskastrullen så sparar du disk).
    6. Vänta tills alla ingredienserna har ungefär samma temperatur. Ljummet men inte varmt.
    7. Vispa ihop äggulorna med avkoket och ställ sedan stålbunken i vattenbadet. Vattnet får nästan sjuda, men inte koka. (För varmt vattenbad gör det svårare att kontrollera uppvärmningen av såsen)
    8. Häll sakta i det smälta smöret under ständig vispning. En del säger att man inte skall ta med den sista vita "mjölken" men jag brukar ta med allt.
    9. Låt nu såsen sakta värmas i vattenbadet under omrörning tills den har fått en fin konsistens. Låt den inte bli för varm. 65-70 grader räcker väl.
    10. Ta av såsen av vattenbadet och rör i persiljan.
    11. Smaka av och salta om det behövs.

    Serveras omgående

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.