Skumtomtetårta
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Skumtomtetårta

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Skumtomtefluff
  • 1 förp skumtomtar (à 200 g)
  • 1 l vispgrädde
  • Tårtbotten
  • smör (till formen)
  • ströbröd (till formen)
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Chokladmousse
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 150 g mjölkchoklad
  • 2 äggulor
  • 225 g frysta tinade eller färska hallon
  • Garnering
  • 125 g färska hallon
  • 1 förp skumtomtar (à 200 g)
  • citronmelissblad

Beskrivning

    Skumtomtefluff: Klipp skumtomtarna i små bitar.

    Häll grädde och skumtomtebitar i en kastrull. Värm på svag värme (obs får ej koka) och rör hela tiden tills tomtarna smält. Häll över i en skål och låt det svalna i kylen i minst 6 timmar gärna över natten.

    Öppna timer: 6 timmar


    Sätt ugnen på 175°C.

    Tårtbotten: Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10-12 bitar).

    Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke och sikta ner blandningen i äggsmeten. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet och häll smeten i formen.

    Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är klar. Låt svalna helt.

    Öppna timer: 30 minuter


    Chokladmousse: Vispa grädden fast.

    Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad eller i mikro. Rör ihop äggulorna i en skål och rör ner i chokladen under kraftig omrörning. Vänd ner grädden lite i taget till en jämn smet. Låt stå kallt minst 1 timme.

    Öppna timer: 1 timme


    Skumtomtefluff: Vispa upp skumtomtefluffet fluffigt.

    Dela tårtbotten i tre delar och bred sedan på chokladmoussen på det nedersta lagret. Lägg på nästa tårtbottensdel och strö över hallon (frysta hallon behöver rinna av lite innan användning). Bred sedan över ca 1/3 av skumtomtefluff och lägg på den översta tårtbotten.

    Garnering: Dekorera med resten av skumtomtefluffet och garnera med skumtomtar, hallon och citronmeliss.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.