2. Vispa ägg och socker poröst i en bunke. Blanda vetemjöl, bakpulver och rör ner ihop med det kokheta vattnet. Rör till en smet tillsammans med äggblandningen.
3. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 30-33 grader.
4. Vaniljfyllningen: Smällt smöret i en kastrull. Stäng av värmen och blanda ner mjölken och vaniljsockret. Rör om till en rinnig sås.
5. Dela kakan på mitten i två bottnar. Häll hälften av smörfyllningen på ena botten och resten på den andra halvan. Bred ut med en slickepott.
6. Sätt ihop bottnarna och lägg kakan på en tallrik. Pudra över florsocker när kakan svalnat helt.
Pensionärskakan är nog den godaste sockerkakan av dom alla, tycker jag i alla fall. Pensionärskakan är nog den godaste sockerkakan av dom alla, tycker jag i alla fall
Pensionärkaka (Sverigekakan) 10-12 bitar. Botten. 3 ägg3 dl strösocker3 dl vetemjöl eller glutenfri mjölmix2 tsk bakpulver1 dl kokande vatten skal av en citron, endast det yttersta
Varför den kallas Sverigekaka (eller pensionärskaka som den också brukar heta) lyckas jag inte riktigt få något svar på, trots idoga googlingar (om någon vet eller har en ovetenskaplig gissning som låter bra är ni välkomna att dela med er i kommentarerna)
Kommentarer
axelolovmollberg
Väldigt bra recept?
lindstroms
30-35 minuter inte grader.
lindstroms
skall vara 1 dl mjölk i fyllningen inte 1 dl mjöl??
Logga in eller Registrera för att kommentera.