Magdalena kaka
Östra Ryds kaka
Av Caroline Gustavsson
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
Deg
400 gram
tärnat kylskåpskallt smör
9 dl
vetemjöl
2 dl
strösocker
1 msk
vaniljsocker
ev 2-3 msk kallt vatten
Fyllning
200 gram
mandelmassa
2 dl
Rabarber och jordgubbssylt (se recept nedan)
Ägg till pensling
Pärlsocker
Mandelspån
Beskrivning
Mördegskaka med hemgjord Rabarber & Jordgubbssylt och mandelmassa
OBS Se nötfritt alternativ nedan!
Ser ut att vara en torr kaka, men inuti gömmer sig något helt annat !
- Precis som Östra Ryds bor, överraskande trevliga
20 stora kakor
150 grader i varmluftsugn och 175 grader i vanlig ugn ca 15 minuter.
Kör alla ingredienser till degen i matberedare till en smulig massa.
Tryck snabbt ihop till en deg på bakbordet. Tillsätt eventuellt lite kallt vatten så går den ihop lättare.
Forma till en tjock rulle ca 8 cm i diameter, tryck ihop den ordentligt så inga sprickor finns kvar i mitten. Gärna mellan plastfolie.
Skär av ca 1 cm i var ände, för att forma prickarna av.
Pensla rullen med ägg och rulla i pärlsocker med hjälp av plasten. Skär i 20 stycken drygt centimetertjocka skivor med skarp kniv. Lägg på bakplåtsklädd plåt.
Tryck försiktigt en fördjupning i mitten med hjälp av botten på ett litet glas ca 4 cm i diameter.
Rulla små bollar av resterande deg och fäst med lite ägg eller vatten som prickar över bokstaven "Ö".
Rulla mandelmassan till en rulle drygt 3 cm i diameter, skär i drygt centimeter tjocka skivor och lägg i gropen.
Klicka på sylten ca 2 tsk eller spritsa med hjälp av en spritspåse.
Toppa med flagad mandel och grädda mitt i ugnen tills de är gyllene och precis börjar ta lite färg på under sidan. De ska vara lite knäckigt knapriga i kanten och mjukt sega i mitten.
Rabarber och jordgubbssylt
ger ca 7 dl sylt
8 dl Rabarber, skuren i skivor
2 dl Jordgubbar
Rivet skal av 1 citron
0,5 kg sylt socker
1 kapsyl vaniljessens eller 1 tsk vaniljsocker
Några mosade blåbär som passeras genom sil för att färga sylten med.
Blanda samman allt och koka i 5 minuter. Skumma noga och tryck gärna med en mosstöt för att fördela sönder frukten något. Häll upp på väl rengjorda burkar, skruva på locket och vänd upp och ner för att skapa vaccum och längre hållbarhet. Förvara mörkt och svalt.
Tips!
Kan enkelt göras allergivänlig så att ALLA kan äta den! Välj gluten och mjölkfria alternativ och pensla prickarna med någon droppe vatten istället för ägg, rulla i pärlsocker utan att pensla med ägg. Gör en mandelfri mandelmassa och toppa med solroskärnor.
Mandel- och nötfri mandelmassa
1 dl solroskärnor (naturella)
1 dl florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
2 msk grädde, mjölk eller mjölkfritt alternativ
Allt detta mixas med stavmixer till önskad konsistens.
Supergott!!!
Jag har haft en burk kondenserad mjölk liggandes sedan i julas, då jag skulle haft den till ett par kolor jag hittade i ett nummer av Donna Hay, men så blev de aldrig gjorda
Jag älskar kaffe i alla dess former och en morgon utan min kopp kaffe är ingen bra start på dagen, fråga bara mina barn… Men samtidigt som jag älskar kaffe så är jag sjukt kräsen, allra helst dricker jag kaffe här hemma där jag kan göra det på “mitt sätt”
Kakan av alla kakor. 2017-01-02, 14. 06. Bild lånad från Amelia. se. Förra julafton så skulle jag stå för efterrätten och föll över ett recept på en saffranskaka med vit choklad
Sommaren börjar gå mot sitt slut men ännu håller vi fast i den lite längre med riktiga eftermiddagsfika kakor som passar allra bäst tillsammans med en skål jordgubbar
Jag är lite "eller mycket" förtjust i kondenserad mjölk, I love't. Jag var nästan tvungen att testa och baka dem här små kakor, dem såg bara ljuvliga ut och dem blev det faktiskt
Igår fick jag besök av en härlig vän, tyvärr så träffas man inte så ofta som man skulle vilja. Dagarna, veckorna , månaderna & åren går, men när man väl träffas så är det så mysigt och trevligt
Börja med att låta smöret bli rumstempererat. (Gräddning sker i 200°C eller 175°C varmluft). Blanda ner mjölet och sockret i smöret, lite i taget, med en slev
Idag blir det inte många knop gjorda. Efter gårdagens galna tempo är jag helt slut och dessutom är det världens häckaväder ute, så jag planerar att ligga på soffan, kika på någon serie varvat med fotokurs och trycka i mig den lilla biten som finns kvar av den gudomligt goda bankakan jag bakade för någon dag sedan
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.