Lättare bulldeg
Stickan o snickar'n
Stickan o snickar'n

Lättare bulldeg

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 5 dl mellan- eller lättmjölk
  • 30 g jäst (för söta degar)
  • 1 tsk salt
  • 1 dl socker
  • 2 tsk kardemumma
  • 11-13 dl vetemjöl
  • 100 g margarin
  •  
  • pensling
  • ägg
  •  
  • garnering
  • pärlsocker
  • eller mandelspån

Beskrivning

    1. Använd rumsvarma råvaror. Kalla ingredienser gör att degen jäser långsammare.

    2. Värm mjölken fingervarm i en bunke och lös i jästen.

    3. Tillsätt salt, socker och kardemumma.

    4. Blanda i drygt hälften av mjölet (ca 6 dl). Rör om den vällingaktiga smeten en stund så får degen bättre konsistens.

    5. Blanda i mjöl lite i taget, lämna 1-2 dl till steg 7.

    6. Tillsätt det rumsvarma margarinet, gärna i små bitar, och blanda i ordentligt.

    7. Tillsätt det sista av mjölet lite i taget. Blanda tills degen börjar lossna från bunkens kanter.

    8. Täck degbunken tätt med plastfolie och ställ varmt (tex. diskho fylld med varmt vatten) för att jäsa. Låt jäsa tills degen är nästan dubbelt större.

    9. Ta degen på ett mjölat bakbord och knåda bort alla luftbubblor.

    10. Baka till bullar eller längder. Ställ på en bakplåt för att jäsa, täck med plastfolie och ställ varmt. Låt jäsa till dubbel storlek.

    11. Pensla bakverken med ägg, garnera med pärlsocker eller mandelspån.

    12. Grädda bullar i 225° på mittenfalset i 10-15 minuter. Längder gräddas i 200° i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.