Kesella ersättning?
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Kesella ersättning?

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Kvarg / Kesella
  • Kesella är Arlas varumärke på kvarg. Keso eller cottage cheese är i mångt om mycket samma sak som kesella fast grynig.
  • Kesella är en typ av färskost som framställs genom att man låter mjölksyrebakterier göra så att mjölk skiktar sig, för att sedan låta vätskan rinna av. Kvar blir en proteinrik, trögflytande massa känd som kesella eller kvarg. På grund av sitt höga proteininnehåll så har kesella blivit populärt bland personer som styrketränar. Idag finns det också många olika typer av smaksatt kvarg att köpa.
  • Det finns två sorters kesella, en med 1% fett och en med 10% fett. Den med 1% fett är lämplig för bakning och den med 10% kan man använda till kalla såser men den går också att använda till bakning om man vill.
  • Kesella med 10% fett har en rundare och fylligare smak än kesella med 1% fett.
  • Kesella 10%
  • Kesella 10% går inte att koka! Den kan därför inte användas till varma såser som man kokar, men kesellan kan användas i varma rätter som tillagas i ugn. Kesella 10% kan användas till kalla röror, till smörgåsar och smörgåstårotor, kalla såser, matbröd, bullar, saffransbröd, pajdeg, bakverk och efterrätter.
  • Kesella 1%
  • Kesella 1% kallas även Kesella Lätt. Den har frisk och lite syrlig smak och passar bra till matbröd, saffransbröd och pajdeg. Den är precis som kesella 10% ej kokbar men kan användas i varma rätter som tillagas i ugn. Kesella 1% passar bra i matbröd och gör att brödet håller sig längre och blir mindre smuligt. Pajdeg med kesella blir magrare och smidigare att hantera. Gräddat pajskal håller ihop bättre med kesella.
  • Kesella i matbröd och saffransbröd
  • Både kesella 1% och 10% kan användas till matbröd och kan ersätta en del eller allt fett som annars ingår i recept på samma bröd/saffransbröd som ej innehåller kesella. Därför får man med kesella ett nyttigare bröd med mindre fett samtidigt som kesellan ger ett bröd som håller sig färskt längre och blir mindre smuligt.

Beskrivning

    1, Om du värmer naturell yoghurt till cirka 40 grader och sedan häller igenom kaffefilter eller silduk, så får du hemgjord kvarg eller kesella. För krämigare konsistens kan du ta med lite gräddfil.

    2. Kör keso genom en matberedare eller stavmixer för att släta ut den.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.