1 Mät upp vatten, jäst och honung i en skål, och rör om tills jäst och honung har lösts upp i vattnet.
2 Tillsätt vetemjöl och fullkornsmjöl och slutligen saltet.
3 Blanda samman degen ordentligt.
4 Täck över degen och låt den jäsa i kylen över natten (10-12 timmar).
5 Sätt en gjutjärnsgryta i ugnen och värm upp den till 250˚ grader med varmluft.
6 När ugnen och grytan är tillräckligt varma, ta ut grytan och strö lite mjöl i bottnen innan du lägger i degen.
7 Ställ in grytan med lock på i ugnen och grädda brödet i 30 minuter. Sänk därefter värmen till 225˚ grader, och grädda färdigt brödet i ytterligare 10-15 minuter utan lock.
8 Ta ut brödet när det är färdigt och mörkt gyllenbrunt. Vänd därefter ut brödet på ett galler och låt det svalna innan du skär upp det.
Ett helt fantastiskt recept som jag hittade på lika fantastiska "Fridas bakblogg". Det blir precis som de där goda butiks- och bageribakade bröden, med härlig skorpa och luftigt inre
Det blev Grytbröd. Grytbröd 1 bröd. Grytbröd 1 bröd 25 g jäst. En av de nyårsönskningar man kan ha (EJ nyårslöfte) kan ju vara att man ska baka mer bröd
Har länge vart nyfiken på detta med grytbröd. Det är ju en metod som är lite speciell där man värmer upp en, i mitt fall, gjutjärnsgryta i ugnen, för att sedan grädda degen i den
Så här gör du. 24 timmar. Lös jästen i vattnet. Blanda ihop alla ingredienser i en skål till en deg. Täck med plast och ställ i kylen för att jäsa ca 20 timmar
Fantastiskt gott och lättbakat grytbröd. Eftersom det bakas med lock blir det väldigt saftigt. På slutet lyfts locket av och man får en härlig frasig yta
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.