Hacka ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Pensla små formar typ mazarinformar, 6 cm i diameter, noga med smält smör
Västerbottenpaj med kantareller. Västerbotten- och kantarellpaj till kräftorna. Mina stora pojkar gillar kräftor även om lille V bestämt hävdar att det bara är klorna man ska äta
En kräftfest med kräftsnittar, västerbottenpaj och så kräftor, förstås. Kräftsnittar12 stycken170 g kräftstjärtar1 dl riven västerbottenost0,5 dl crème fraiche0,5 hackad dill0,5 citron, finrivet skal och pressad saft0,5 tsk svartpeppar6 skivor kavringGräslök Gör så härBlanda alla ingredienser till kräftröranTa ut två rundlar från varje brödskiva(använd en äggkopp som mått)Toppa skivorna med en klick kräftröraLägg upp på serveringsfat och strö lite klippt gräslök över Västerbottenpaj6-8 portioner150 g kallt smör3 dl mjöl0,5 dl vattenFyllning4 dl riven västerbottenost3 ägg1 dl mjölk0,5 tsk salt2 krm pepparGör så härBlanda smör, mjöl och vatten till en fast degBred ut degen tunt i en normalstor pajformLägg osten i pajformenVispa ihop ägg, mjölk, salt och pepparHäll äggvispet över ostenGrädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuterPajen är även god att äta kall och kan förvaras i kylskåp ett par dagarEn skaldjurspaté hade också funkat till
Pajen njöt vi av igår tillsammans med nybadade kräftor, storlek jumbo av nu bortglömt märke. ) Nog ordat om mathållning, maggar och etiketter, över till huvudrollsinnehavaren av dagens köksinläggning som alltså är den ack så berömda Västerbottenpajen
Så då hon önskade sig kräftor så var det klart vi ställde upp och fixade en skiva Vi gjorde även lite tapas till då som sagt kräftor inte är någon favorit
En av de bästa pajerna som finns är Västerbottenpaj. Västerbottenpaj. En klassiker som räddar festen. Helt underbar till allt från midsommarlunch till kräftskiva eller julmiddag och fullkomligt oumbärlig på alla typer av bufféer och vickningar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.