Så var det tisdag igen och dags för symöte. ) Tänk vad roligt det är med er - alltså den växande skaran av medlemmar och läsare som tittar in här varje vecka och berikar de virtuella träffarna
Hej och varmt välkomna till den här veckans symöte. S-veteranen Helene stickat. Jag planerar att sätta samman en sådan så håll ögonen öppna - det kommer
Jag gläds över lugna stillsamma kvällar, utan festligheter, då jag kan sitta och handarbeta och meditera över dagen som gått, och jag gläds över att det äntligen är symöte igen
Välkomna till årets första symöte. Hon ville antagligen försäkra sig om att barn och barnbarn aldrig någonsin skulle behöva frysa om öronen, och tänk - nu värmer hon indirekt även sitt barnbarnsbarn, trots att hon själv är borta sedan ett par år tillbaka
Det får allt bli ett litet symöte idag, fast det är valborgsmässoafton. Jag gjorde den med tanke på att jag behövde ett plagg att demonstrera en ny storlek av "klä själv-knappar" som nyss kom hem till manufakturen
I min hjärna konstrueras det just nu inte härliga recept. Underbar ChokladmoussetårtaBotten150 g mörk choklad (70%)100 g smör100 g vetemjöl100 g strösocker1 nypa salt2 äggChokladtryffel150 g choklad (70%)100 g vispgrädde1 liten kula smörChokladmousse4 blad gelatin300 g+300 g vispgrädde300 g mörk choklad (54-64%, ej mer)3 äggulorca 40-50 g florsocker (smaka av och ta mindre om du vill ha mindre söt mousse)ca 200 g färska, fasta hallonChokladspegel17 g glykos2 blad gelatin65 g kakao10 g mörk choklad90 g strösocker110 g vatten25 g vispgräddeBottenSätt ugnen på 150 grader. Ställ tårtan i kylen minst 3-4 timmar
Det viktiga när man gör all smörgåstårta är att göra fyllningen ganska lös och fylla den i god tid - jag brukar göra det kvällen innan - så att fyllningarna hinner tränga in i bottnarna och "safta till" dem
- istället för flera hundra. Jag har konstruerat ett litet kit från ikea med en burk på knappt 2l och en ljushållare i glas som fungerar som tyngd för att hålla allt under vätskan
Värm krabbköttet försiktigt i en nonstick-kastrull och blanda med pastan och såsen. Jag hade inte mobiltäckning i butiken och kunde därför inte leta upp receptet men jag konstruerade ett eget recept i huvudet och plockade till mig krabbkött, grädde och persilja och lade i korgen
1-2 msk smör. 2-3 krm mald kryddpeppar. Skölj linserna och koka upp dem i rikligt med vatten, lägg lite buljong/fond i vattnet och pudra över koket med kanel och paprikapulver ett par gånger
Vem minns inte den minutrökta musslan som röktes i ett glas täckt med skum eller sockergolfbollen som innehöll en ostkräm som rann ut när den poppades med skeden - galet och roligt
De är inte så fasligt jobbiga att göra heller om man som jag, kör den bekväma varianten och använder redan färdig smördeg… För mitt nya motto är att kunna känna jul-ro och njuta i stället för att stressa
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.