Köp inte degen. Nu bakar jag och barnen pepparkakor varje dag efter skolan. Titta på förpackningen, mängder av konstigheter bland annat massor av vegetabiliskt fett - dvs härdat fett, istället för smör
Dela degen i två bitar och forma två fyrkantiga längder. Rör samman smör, socker, sirap och kryddor. Tillsätt bikarbonat blandat med lite mjöl och mandel
Knåda snabbt ihop degen och lägg den på en skärbräda. Det är enklare att skära när degen är kall. Det kan räcka med en halvtimme eller så gör man degen dagen innan och täcker över längderna med plast i kylen
Spröda lättbakade pepparkakor med mandel. Blanda in den hackade mandeln i degen och forma två rullar, ca 3 – 4 cm i diameter. Skär tunna skivor med vass kniv, lägg på bakplåtspapper på ugnsplåt, grädda mitt i ugnen ca 10- 12 min
Tillsätt dessa till degen genom att vispa på låg hastighet. Vanliga pepparkakor i femtieleva former i all ära men personligen föredrar jag denna variant
Använd gärna elvisp när du gör pepparkaksdegen. Idag välkomnar vi julen hemma hos oss och det gör vi genom att lyssna på julmusik, baka pepparkakor och plocka fram adventsljusstakar
Tricket är att låta degen vila över natten och sedan baka ut den riktigt, riktigt tunt – resultatet blir krispiga och underbart goda pepparkakor man enkelt föräter sig på
Det är alltid årets största utmaning att få till en bra gluten- och mjölkfri pepparkaksdeg. Vi bakade ut hälften av degen i dag, resten kommer läggas i frysen till ett extra baktillfälle i december
Arbeta degen så att den blir smidig. Forma degen till ca 4 rullar och svep in dem i plastfolie. Smält matfettet i en kastrull och rör ner socker och sirap
Skär den kalla degen i tunna skivor. Forma två rullar, 3-4 cm tjocka, och svep in dem i plastfolie. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter i 200-225 grader tills de fått fin färg
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.