Jag passade på att lägga in midsommarsillen redan i helgen. Egentligen räcker det ju att sillen står och gottar till sig i ett par dagar, men oftast blir den godare ju fler dagar den står
1 burk inläggningssill (210 g sill)¼ dl ättika 24%1. 2 dl vatten1. 5 dl sockersaft från ½ pressad lime½ lime i små skivor 10 kaffir limeblad20 blad thaibasilika (finns i asiataffärer)1 citrongräs, strimlat10 tunna skivor färsk ingefära med skal6 thaichili (små röda chilifrukter) skuren i små skivor4 kryddnejlikor, hela1 dl purjolök, skuren i halva ringar1 msk fisksås (thai)Skölj sillen i kallt vatten och snedskär i bitar
Nu är det hög tid att vi drar igång årets sillinläggningskavalkad i det Mårtenssonska köket, eller rättare sagt så är det faktiskt förra årets inläggningar om vi ska vara helt ärliga
Hej hopp i jullådan, nu är köket tillbaka med sill-klådan. eller nåt. ). Sillinläggning är det alltså som ligger på tur denna ljumna decemberdag, för ljummen, det är precis vad den är
Är du gammal stamgäst i vårt kök så har du säkert koll på att vi har en viss förkärlek för sillinläggningar i alla dess former och smaker och vi har vid detta laget en hel del inläggningsrecept i vårt receptskafferi
Så blev det julafton. Detta år var det Anders familj som skulle komma, de flesta till lunch. Istället för att dra fram alla delar av julbordet till både lunch om middag hade Anders och jag klurat ut att vi enbart skulle servera sill- och laxbordet till lunch och alla julens läckerheter på kvällen
1. Skölj filéerna i kallt vatten och skär dem i bitar. Koka en lag av ättikssprit, vatten, socker, krossad vitpeppar, krossad kryddpeppar, lagerblad och kryddnejlikor
Jo då, det finns minsann de som redan tjuvstartat med sillinläggningarna. Håkan tillhör gruppen av tjuvstartare, redan i förra veckan blev det inlagd stekt sill som snabbt följdes av hans favoritinläggning
Skär 1 lime i tunna skivor. Häll av lagen från sillen och skär den i bitar. Pressa 1 lime i sillagen och blanda med sill, limeskivor, och lätt mortlad mynta
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.