Jag gjorde vanliga ”gaffelkakor”, kakor medchokladgömma (ungefär som syltkaka men med en liten chokladnib i istället) och sedan en slags variant av chocolate chip cookies (dvs platta kakor med hackad choklad
Arbeta ihop till en deg (använd gärna elvisp med vispar eller köksmaskin så går det snabbt). (Har du svårt att få ihop degen trots att smöret är rumsvarmt har du troligtvis tagit för mycket mjöl, undvik att gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket
När du breder ut den avsluta gärna med att breda ut smeten från kortsida till kortsida (istället för tvärtom) så att det blir långa ränder (så blir det enklare att rulla ihop senare eftersom man rullar ihop på långsidan)
Sikta gärna florsocker över och servera med vispad grädde. Mät upp smöret och smält det i mikron genom att köra på medeleffekt ca 15 sekunder tills minst hälften av smöret smält. Kör i mikron på medelhög effekt i ca 60 sekunder (jag kör 650W men tänk på att microvågsugnar kan variera i effekt, särskilt äldre ugnar kan tappa effekt, så passa gärna kakan så den inte rinner över eller blir för torr)
Finfördela smöret i mjölet med hjälp av en gaffel, fingertopparna eller elvisp med vispar. Arbeta ihop till en jämn deg för hand eller med elvisp (med vispar eller degkrokar)
Att göra sin egen goda och nyttigachoklad är inte alls svårt. Hursomhelst förra helgen gjorde jag en variant hemmagjord chokladmed jordnötssmör och hallon
Vispa med elvisp till en ljus och fluffig smet. Ta bort från värmen och lägg i chokladen (gärna i mindre bitar) och rör då och då så att chokladen smälter
Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet. (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket
med vispad grädde eller vaniljglass. Smörj en pajform ca 25 cm i diameter med smör. Sätt ugnen på 150°C. (Låt smöret bli rumsvarmt och använd gärna slickepott så går det snabbt att smörja utan kladd
Den här goda kladdkakan med vit choklad och saffran gjorde jag till bokklubbsjulmiddagen, och eftersom jag hade lite tidspress när jag fixade med middagen blev allt inte helt perfekt
Den var inte alls så söt (trots att jag misstänkte att den skulle bli det) och det syrliga från hallonen gifte sig underbart med både ostfyllningen och chokladen
Häll över gräddblandningen lite i taget i en fin stråle i den smälta chokladenmedan du rör om. Undertiden som gelatinet ligger i blöt hackar du chokladen i små bitar
Ta fram en stor ugnsform / långpanna som rymmer brödformen och fyll den till hälften med vatten. Täck formen med ugnsfolie och stick några hål i den så att ångan kan komma ut
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.