Skär grönsakerna i stora bitar och lägg i en stor kastrull med kryddorna och vatten. Koka upp och låt sjuda i cirka 1 timme. Sila bort grönsakerna och koka ner till cirka hälften. Nässelsoppa
Plocka bort bladen från de grövsta stjälkarna och skölj nässlorna. Koka upp buljongen och grädden och eventuellt red av med mjöl till soppkonsistens. Hacka schalottenlöken grovt och sautera i en kastrull. Häll i nässlorna och rör om, tillsätt sedan det vita vinet. Häll soppan över nässlorna och mixa fint. Smaka av med salt och peppar. Garnering
Koka vakteläggen i 3-4 minuter till dem är hårdkokta, och skölj i kallt vatten, skala och halvera. Vanliga ägg kokas längre, runt 7-8 minuter. Servering
Ja, det var verkligen skönt att äntligen fått lagat nässelsoppa. Koka upp vatten och blanda med fonden, häll detta i en stor gryta tillsammans med grädden
Brännässla – naturens gröna medicin. Jag testade att göra nässelsoppa igår och det blev kanongott. Inom folkmedicin används nässlan för att motverka tarmsjukdomar och den är bra för att basa upp kroppen, då den är alkalisk
Hacka löken och fräs tillsammans med nässlorna. Smaka av med grädda och kryddor. Avsluta med att reda med Maizena (ta lite i taget till önskad tjocklek)och en klick smör
Plocka toppskotten och tänk på att inte plocka utmed en gammal järnväg eller hårt trafikerad väg. Och undvik att plocka vid gödselstackar med mera eftersom skotten kan innehålla höga halter av nitrater
Igår utsåg jag mig själv till kung över att pressa tiden efter att ha hunnit med jobbet, att plocka nässlor, handla, köra ett ryggpass, laga nässelsoppa och torsk och dessutom ha en kostrådgivning med Sandra inför hennes Boot Camp som börjar på måndag
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.