8 portioner
Lyckligtvis finns det recept som håller genom alla säsonger, just därför att de är basrecept som tål att varieras nästan hur mycket som helst. Om du har en sats av grytan i frysen kan den enkelt snofsas upp med de bästa grönsaker säsongen bjuder. Enda grundregeln är att ett halvt kilo färs ska räcka åt åtta personer.
1 stor
morot 1 liten fänkål 200 g (3–4) gula lökar 2 stora klyftor vitlök 1/2 dl + 2 msk olivolja 2/3 tsk kardemummakärnor 1/2 msk hel spiskummin 1 tsk hela korianderfrön 1 stor kanelstång 2 msk smör 500 g får- eller lammfärs 1/2 msk malen torkad ingefära chiliflingor, gärna av mildare typ 1/4 g (1/2 pkt) saffran 1/2 msk paprikapulver 6 dl passerade tomater ca 3 dl kraftig köttbuljong 1 msk miso, helst mörk 2–3 burkar kikärtor (eller 8–12 dl egenkokta) 1/2 dl ljusa russin 1/4 tsk torkad mynta 2 stora fasta mörkgröna zucchini
Ingredienser Portioner. 4 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 600 g strimlad kycklingfilé 1 msk olja 1/2 tsk salt 1 krm peppar 2 1/2 dl matlagningsgrädde 2 1/2 dl grönsaks- eller hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond) 1 tsk soja 1 tsk sambal oelek 1 msk honung 1 förp kokta kikärter (à 400 g) 1/2 citron 2 msk hackad persilja Till servering couscous Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Kryddor på små glas 10 % rabatt Santa Maria 3-80 g Mer info Ladda kupong Kupongen är laddad Majskycklingbröstfilé/-lårfilé 5
Servera den marockanska kycklingen med couscousen och toppa med hackad färsk koriander. Blanda alla torra kryddor, doppa kycklingbitarna i kryddblandningen och täck väl
Var lite rädd om min marockanska köttgryta skulle bli ätbart, men den var faktiskt super god. Marockansk köttgryta "tagine" med saffranscouscous (5 portioner)1 kg lammstek eller nötstek (jag använde "karjanlanpaisti" kött som är 50% nöt och 50% gris)(1 burk kikärter)1 burk hela tomater3 msk tomatpyré2 köttbuljongstärningar½ flaska rödvin½ l vatten2 lökar6 klyftor vitlöken rejäl bit riven ingefära3 morötter2 lagerblad150g kärnfria skurna dadlar(russin)korianderpistage eller pecannötterFör kryddblandingen
Årets första inlägg blir ett recept på bröd, närmare bestämt marockanskt inspirerade platta bröd. De är perfekta som tillbehör på buffébordet, till salladen, som frukostmacka, mellanmål eller att doppa i en god mustig gryta
Marockansk lammfärsgryta4 portioner400 g lammfärs1 st gul lök1 st vitlök solo1 röd paprika½ st röd chilifrukt2 msk riven ingefära1 tsk spiskummin eller mer =)2 burkar cocktailtomater2 msk rapsolja15 st torkade aprikoserSkala och hacka lök och vitlök, samt paprika och chili
Ett marockansk recept. Långfredag idag och vi ger oss på påsklammet. I receptet står att det är för sex personer men för oss räckte det till tolv personer
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.