Sesamfrön innehåller, förutom en massa mineraler, också höga halter av fytinsyra och oxalsyra. Fytinsyra och oxalsyra är så kallade antinutrienter som binder till specifika mineraler och hindrar kroppen från att ta upp dessa mineraler
Alla fröer och nötter innehåller fytinsyra, vilket är ett finurligt skydd som naturen skapat för att fröet eller nöten inte skall bli konsumerad innan den hinner hamna i jorden, gro och bli en ny fin planta
Man kan blötlägga cashewnötterna för att få bort fytinsyra (min 4 timmar) eller använda torra. Mumsig, naturligt söt och krämig smoothie som kan avnjutas som dessert eller mellanmål
Johan & Rebecca. Eftersom havregryn har blivit uppvärmda (ångade) under tillverkningsprocessen har det förlorat enzymet fytas som bryter ner anitnurienten fytinsyra under blötlättningsprocessen
Detta beror på att en oblötlagd mandel avger fytinsyra (som lektiner), vilket är ett naturligt försvarssystem så att de inte förstörs innan de hamnar i jorden och ska börja gro
En lång jäsning (över 12 timmar) innebär att fytinsyra bryts ner och frigör näring i brödet. Nu har jag testat den färdigköpta burken med vete surdeg i
Ett tips är att lägga nötterna/fröna i vatten i några timmar så får man bort det mesta av de "dammet" utanpå nötterna som liksom skalet innehåller Fytinsyra m
*Fytinsyra (inositolhexafosforsyra) är en känd absorptionshämmande faktor som förekommer i cerealier och vegetabilier som bland annat hämmar upptaget av mineralämnen, såsom järn, zink, magnesium och vissa proteiner
*Fytinsyra (inositolhexafosforsyra) är en känd absorptionshämmande faktor som förekommer i cerealier och vegetabilier som bland annat hämmar upptaget av mineralämnen, såsom järn, zink, magnesium och vissa proteiner
*Fytinsyra (inositolhexafosforsyra) är en känd absorptionshämmande faktor som förekommer i cerealier och vegetabilier som bland annat hämmar upptaget av mineralämnen, såsom järn, zink, magnesium och vissa proteiner
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.