Lax i ugn med god kall sås
Gott Och Blandat
Gott Och Blandat
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 4.8 5 röster

Ingredienser

  • citronpeppar
  • torkad dill
  • rivet citronskal
  • grovsalt
  • 200 grader
  • 20-30 min
  • 4 port
  • 2 dl turkisk yoghurt eller creme fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 2 tsk chilisås
  • ½ finhackad rödlök
  • 2 dl räkor fryst
  • 2 msk stenbitsrom
  • 2 msk finklippt dill
  • pressad citron

Beskrivning

Kommentarer

  • Behnaz Namazalizadeh

     - 

    Recept?

  • gunnel1962

     - 

    Ja tråkigt men någon har tagit bort receptet på internet

  • rodel

     - 

    Hej, kolla om du kan läsa det.

  • rodel

     - 

    Lax i ugn på saltbädd

    hel bit laxfilè med skinnet kvar 

    citronpeppar

    torkad dill 

    rivet citronskal

    grovsalt


    Anpassa mängden lax efter antal personer. Ca 600 g är lagom till 4. Strö ut grovsalt i botten av en ugnsform. Det ska täcka botten helt och vara ett tunt lager. Placera laxen ovanpå med skinnsidan ner. Krydda laxen med citronpeppar, dill och finrivet citronskal.




    Kryddningen är såklart valfri, ta det du gillar, men detta blir riktigt gott tycker jag. Stek laxen i 200 grader i ca 20-30 min. Kolla med hjälp av en gaffel för att se när den är klar. Peta lite försiktigt. Stek inte för länge då riskerar laxen att bli torr. Skinnet lämnas praktiskt kvar i formen vid servering.



    Kall romsås med räkor  4 port


    2 dl turkisk yoghurt eller creme fraiche

    2 msk majonnäs

    2 tsk chilisås

    ½ finhackad rödlök

    2 dl räkor frysta utan skal (tinade) eller i lag

    ca 2 msk stenbitsrom

    ca 2 msk finklippt dill fryst går bra

    salt, citronpeppar

    pressad citron


    Blanda ihop yoghurt, majonnäs och chilisås väl. Rör ner lök, rom och dill. Grovhacka räkorna och tillsätt. Smaka av såsen med lite salt, citronpeppar och några droppar citron. Låt gärna såsen stå kallt en stund innan servering.



     Servera laxen med pressad potatis, den goda såsen och grönsaker. Mycket gott vill jag lova!

Logga in eller Registrera för att kommentera.