Har haft en lergryta, en Römertopf stående i skåpet i många år utan att den har kommittillanvändning, har aldrig kunnat bestämma mig för om jag vill ha den till brödbak eller tillmatlagning
Så nu ni ska ni ge er ut att leta upp den där lergrytan som ni har någonstans i era gömmor för den är minsann på väg tillbaka Här kommer ett brödrecept där man använder just lergrytan
Grundrecept för vitt matbröd. Degvätskan kan varieras. Mjölk, filmjölk eller vatten fungerar. Mjölk ger mindre porer i brödet men bättre färg på brödet
Knåda till en stor oval bulle och lägg i våt oljad lergryta. När jag var barn och tonåringgillade jag inte hembakat bröd, på den tiden gällde bara Skogaholmslimpa för min del
Nu har jag testat att baka surdegsbröd ilergrytan och vilkethärligtsaftigt bröd det blev. Jag hittade denna surdegsmixibutiken som jag bakade detta bröd på och det fungerade väldigt bra
När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ inlergrytani ugnen. Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon
Skiva morötter och lök i ganska tjocka skivor, krossa vitlökarna lätt. Lägg i grytan. Dela köttet igrytbitar och lägg ner, smula över en buljongtärning
Gnidin köttet med kryddorna och lägg sedan ner i den blötlagda lergrytan. Klyfta lök, äpple och dela moroten på mitten och lägg ner i grytan tillsammans med lagerblad
Lägg bullarna ilergryta (som fått liggai blöt) efter hand. Klassisk svenskt, som vi ju alla vet, inteminst vet IKEA det, inte var och en sak för sig, men kombinationen är ju väldigt svensk
Stek är torrt och segt säger maken, eller sa innan han smakade stek ilergryta. Dessutom sköter den sig helt själv medan man gör vad man nu vill en regnig söndag
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.