Jag har många recept på kalops, både norrländsk och skånsk variant och nån med lite annan twist. Detta är dock den jag kallar den klassiska med lök, morötter, lagerblad och kryddpeppar
Kolla lite då och då under sista timmen, om det kanske behöver spädas med lite mer vatten. Jag brukar slå på sammanlagt upp mot 2-3 dl extra vatten innan kalopsen har kokat klart
Ingredienser Portioner. 10 2 kg högrev i bit 4 gula lökar 4 morötter (4 morötter motsvarar ca 350 g) 2 msk smör 2 msk rödvinsvinäger 1 msk tomatpuré 2 dl rött vin 2 msk japansk soja 1 l kalvbuljong eller vatten + fond (till 1 l vatten behövs 4 msk konc kalvfond) 20 kryddpepparkorn 4 vitpepparkorn 3 lagerblad majsstärkelse salt Mormorskokta morötter 800 g morötter 1 skalad gul lök 2 msk smör salt Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
Vispa ut mjölet i en skål med lite av vattnet. Kalops är ju en riktigt klassisk köttgryta, men istället för att använda nötkött gjorde jag min kalops på grytbitar av fläskkött
som får steka med i ett par minuter. Använder mig av Quorn i bitar här men vill man inte äta vegetariskt går det naturligtvis att byta ut mot kycklingfilé
Fyll på med vatten så det nästan täcker. Krydda med salt och peppar. Skär köttet i stora tärningar. Hetta upp smör i en gjutjärnsgryta och bryn köttet runt om i omgångar
Receptet är Pers egen variant på skånsk kalopsmed morötter, högrev och gul lök. Mört, välsmakande kött tillsammans med goda morötter och en fantastisk buljong som fått smak av kött, grönsaker och kryddor
4 1 kg nötkött t ex bog eller högrev (à 1 1/2 kg med ben) 200 g morötter 2 gula lökar 1 msk smör 1 msk olja 2 msk konc kalvfond 2 lagerblad 12 kryddpepparkorn 2 msk vetemjöl 1 liter vatten ca 2 tsk salt vitpeppar Till servering kokt potatis inlagda rödbetor Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Svenskt Smör, valfri 5
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.