De är grova och mättande och perfekt som mellanmål på eftermiddagen när man börjar bli lite trött. Här ett recpet på en variant på scones som jag improviserat fram efter att ha blivit näst intill ruinerad efter att så gott som varje eftermiddag köpt en liknande variant på caféet brevid jobbet
och jag med för den delen. Pappan här i huset saknas fortfarande men vi myser ikapp ändå och jag har bakat grova, nästan fettfria och jättesmarriga scones
Bollade till sex stycken scones som jag plattade ut med lätt hand. Blanda torra ingredienser i med smöret och rör till sist ner ägg och mjölk, följt av blåbär
Receptet kommer ifrån boken ”Baka bröd med Allt om Mat”, ett fynd på bokrean. I dag blev det dessa grovascones, som jag tycker är superbra till frukost eftersom de inte är så söta
Skåra varje kaka korsvis med kniv. Grädda sconesen mitt i ugnen ca 10 minuter. Sätt ugnen på 250°C. Blanda i en bunke ihop vetemjöl, grahamsmjöl, salt och bakpulver
Då lingonen är slut så får blåbär duga. Rör sist i blåbären. )Grovablåbärslimpor, 2 st10 dl vetemjöl4 dl grovt rågmjöl ( går även med vanligt rågmjöl)2 dl solroskärnor1 dl krossat linfrö1 dl rågkross4 tsk bakpulver2 tsk salt8,5 dl filmjölk1,5 dl mjölk1,5 dl frysta blåbär (eller färska)0,5 dl brödsirapSätt ugnen på 175 grader. Grovablåbärslimpor, 2 st
Husmorsskolans grovasconesmed torkade aprikoserIngredienser. Här kommer ett recept på fruktiga scones av lite grövre variant som jag fantiserade ihop häromdagen
Häll smeten i en långform klädd med bakplåtspapper. Lägg blåbär på smeten. Låt den svalna i formen och lyft sedan upp hela papperet med kakan ur formen
Himla gott blev det, och avnjutes bäst i tunna skivor, gärna med några skivor stark ost på. Ta ut grytan med brödet ur ugnen och låt det stå till nästa dag
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.