Ni ser det där gratinerade brödet med ost på. En värmande fransklöksoppa var det här. Löksoppa var det allra första jag fick laga på restaurangskolan om jag inte minns fel
Den fungerar både som för- och varmrätt, är syrligt sötsalt och det gratinerade brödet på toppen bidrar, trots avsaknaden av dyrare ingredienser med en känsla av lyx
4 1 rödlök 4 minutfiléer av kyckling 1 msk olja salt och peppar 3 tomater 1 msk dragon 2 dl vispgrädde 1 vitlöksklyfta 1 msk senap, gärna dijonsenap 1 msk kinesisk soja 4 port ris eller annat gryn 1/2 ask gräslök (à 20 g) Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
Hacka "tomathattarna", champinjoner, lök och blanda med ost och smulat bröd. Skär av en tunn platta under tomaterna (så att de står stadigt) och hatten
Smaka av soppan med salt och peppar och fördela i ugnssäkra portionsskålar. Så här gör du Skala lökarna, dela dem, dela varje halva en gång till och skiva mycket tunt
Lägg brödet ovanpå soppan, och täck med den rivna osten. Det här är en av de där rätterna som liksom har stått på min lista av klassiska maträtter att laga, och idag kändes det som en bra dag för lite fransk comfortfood
Upprepa med sherryn och hälften av vinet. Smaka av med kryddor och soja. Servera soppan tillsammans med grillade surdegsbröd med rikligt av gyllenbrun smält ost
Toppa varje portion med brödtärningar och rikligt med riven ost. några varv med svartpepparkvarnen. 1. Skala och skär den gula och röda löken i tunna klyftor
Testade göra en klassisk fransklöksoppa för en tid sedan. se med en känd svensk kocks namn på men det visade sig bli helt smaklöst så jag gjorde om receptet enligt nedan
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.