Vik ihop degen över fläsket, nyp samman och forma till en rund palt. Salta vattnet och lägg ner paltarna allt eftersom de är fyllda och formade till runda paltar
När jag var liten och var uppe i Grundfors (Lappland) och hälsade på mormor och morfar bjöd alltid mormor på världens största- och godaste paltar till lunch
Blanda salt, kryddpeppar, vitpeppar, lök, potatismjöl och riven potatis. Hacka ansjovisfiléerna. Blanda ner dem ansjovishack, ansjovisspad och äggulor i potatisblandningen
vad sjutton är 'Pitepalt'. Finns det fler än en sorts palt. Kanhända - detta recept avviker i alla fall från 'traditionella' recept på 'pitepalt' genom att inte föreskriva att fläsket bakas in som fyllning i palten
Först när de stod på bordet förstod jag att det var palt det var snack om. Viljars pappa lagar palt utan fläsk eller kött innuti, det stektes istället vid sidan av vilket ju passade bra eftersom vi undviker det allra saltaste till familjens minsting som åt palt och grön ärtstuvning med god aptit
Dela paltbrödet på mitten och skär ut små trekanter,lägg ner dom i vattenet i grytan och doppa ner dom,sätt på spisen och låt koka upp,sänk temperaturen och låt koka i 15min
Jag har provat åtskilliga recept på mjuk pepparkaka och tycker faktiskt att gammelmormors är en gudomlig variant – kryddstark och mycket saftig, nästan lite kladdig, i konsistensen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.