Vik ihop degen över fläsket, nyp samman och forma till en rund palt. Salta vattnet och lägg ner paltarna allt eftersom de är fyllda och formade till runda paltar
När jag var liten och var uppe i Grundfors (Lappland) och hälsade på mormor och morfar bjöd alltid mormor på världens största- och godaste paltar till lunch
Servera gärna med lingonsylt och lite smör som får smälta på palten. Lägg försiktigt i hälften av paltarna (för 4 port) med hjälp av en hålslev och rör försiktigt om så att de inte fastnar på bottnen
vad sjutton är 'Pitepalt'. Finns det fler än en sorts palt. Kanhända - detta recept avviker i alla fall från 'traditionella' recept på 'pitepalt' genom att inte föreskriva att fläsket bakas in som fyllning i palten
Innan jag börjar att berätta om sjävla palten skulle jag vilja ta två sekunder till att prata lite om Matbloggspriset Folkets Val som jag är nominerad till
Vad gör en vegetarian som råkar få ett kilo pitepaltmix* i sin hand. Vegetarisk pitepalt såklart. Säkert inget för den förträffliga Paltakademien förstås
Först när de stod på bordet förstod jag att det var palt det var snack om. Viljars pappa lagar palt utan fläsk eller kött innuti, det stektes istället vid sidan av vilket ju passade bra eftersom vi undviker det allra saltaste till familjens minsting som åt palt och grön ärtstuvning med god aptit
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.