1 fikon,
semitorkade (skär bort stjälken och mosa i en matberedare)
1 färska
fikon, skurna i fyra delar
1 fikonmarmelad,
uppvärmd i en liten kastrull1. Blanda ingredienserna till pajbotten i en matberedare. Kör tills degen fått en sandig textur (pulsa i 20–30 sekunder, inte mer).2. Knåda degen till en boll. Plasta in i plastfolie och förvara i kylen under tiden du förbereder fyllningen.3. Blanda ihop krossade björnbär, fikonmarmelad och semitorkade fikon som du har mosat i matberedare.4. Ta fram degen, kavla ut och tryck ner i en rund pajform. Pensla över lite äggula.5. Häll över de krossade ingredienserna och jämna till. Ställ färska fikon ovanpå, snyggt och elegant.6. Baka i ugnen på 175 grader i 10 minuter. Ta ut pajen, pensla varm fikonmarmelad försiktigt ovanpå och strö över florsocker.
Ytterligare ett recept från Santoshas veganblogg som blev en riktig succé. Jag gjorde dock några små förändringar för att jag inte hade alla ingredienser hemma
Fikonpaj är riktigt mumsig paj med färska fikon i en fyllning med mascarponekräm. Jag passade på att göra en riktigt god fikonpaj medan säsongen varar, det är en enkel paj som har en mascarponekräm som fyllning, riktigt gott
Recepten på den ljuvligt goda fikonpajen kommer från denna härliga bok. Fikonpaj med korinter och mörk rom Ingredienser 6–8 personer Mördeg 2 dl vetemjöl 1 msk florsocker 75 g smör 1 äggula Fyllning 2 hela ägg 1 dl mjölk 1 dl vispgrädde 4 msk socker 4 msk mörk rom 4 mogna färska fikon eller torkade 2 msk förvällda korinter Gör så här Arbeta snabbt ihop degen
Börja med pajdegen. Skålla, skala och mal mandeln i mandelkvarn. Hacka samman mandel, mjöl, matfett skuret i mindre bitar och socker, gärna i en matberedare
Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett skuret i bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna, alternativt i en matberedare, till en smulig massa
Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Smält smöret i en stekpanna och tillsätt socker. Stek äppelklyftorna på medelstark värme några min så de blir lite mjuka men inte mosiga
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.