1-2 m
hög. I Polen heter fänkålen just italiensk dill. Den är flerårig och växer vild i Sydeuropa, men har sitt ursprung från Asien och Mellanöstern. Det finns tre arter som odlas för frönas skull, fröfänkål (Foeniculum vulgare), trädgårdsfänkål (Foeniculum. officinale) och florentinsk fänkål (Foeniculum dulce). Fröna lufttorkas. Smaken är lätt sötaktig och påminner starkt om lakrits. Kryddan, som bl.a. är mycket uppskattad i Italien och Indien, är känd som brödkrydda och passar dessutom bra till feta rätter som fläskkött, fet fisk, grönsaker, sallad och i soppor.
Dag 1, kväll
100 g
(1 dl) rågsurdegsgrund
300 g
(3 dl) ljummet vatten
180 g
(3 dl) rågmjöl
1 msk
fänkålsfrön
Blanda allt i en bunke, täck med plastfolie och låt stå 10-12 timmar i rumstemperatur.
Fänkålsfyllning. Skölj fänkålen och strimla den fint. Stöt fänkålsfröna i en mortel. Hetta upp olivoljan i kastrull och fräs fänkålen på låg värme tills den blir genomskinlig och mjuk
Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37º, häll den i bunken och rör ut jästen. Tillsätt fänkål, salt och mjölsorterna, och arbeta degen smidig
Bestämde mig för att göra ett Fänkålsbröd med en ton av honung. Igår var jag och Kristian inbjudna till spelkväll med lite knytis man fick ta med sig något valfritt ätbart
1. Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37º, häll den i bunken och rör ut jästen. 2. Tillsätt fänkål, salt och mjölsorterna, och arbeta degen smidig
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.