Igår stressade vi halvt ihjäl oss för att hinna med att hämta på dagis, handla, hämta paket, förbereda kalas och laga mat i hyfsad tid så inte Diesel skulle somna för sent och vara trött på dagis
For my international readers. instagram 100kitchenstories. Det är sommar, det är sol och det är varmt. Det man helst vill dricka och äta är då något kallt och svalkande, som man kan ha förberett sedan dagen innan, som man bara kan plocka fram från frysen och som givetvis är hälsosamt och utan socker
Kiras körsbärspaj 100 g sötmandel, mald 2 dl (spelt) mjöl 1 äggula 150 g smör 4 msk socker 1 msk kallt vatten kokosflingorMal mandeln eller kör den i matberedare Blanda mandel och vetemjöl Finfördela fettet i blandningen och tillsätt äggula och vattenArbeta snabbt samman allt till en deg och låt vila i kyl en stund (10 min)Klä en pajform (använde smör och kokosflingor), ca 26 cm i diameter och gärna med löstagbar kant, med degenNagga botten och låt formen stå i kyl ca 30 minuterSätt ugnen på 200°Förgrädda pajskalet (som jag glömde göra) i ca 6-10 minHäll på fyllningen (se fortsättning nedan) Fyllning 1 liter körsbär (spara ca 1 dl för dekoration) (2 msk av Kiras jordgubbslikör) 3/4 dl rårörsocker 1 st vaniljstång 2 dl creme fraiche 2 ägg Tvätta och kärna ur körsbärenKoka körsbären en stund (10 min) tillsammans med (likör), socker och vaniljstång (halvera och skrapa ur fröna)Låt svalna en stundBlanda ihop creme fraiche och ägg, tillsätt eventuellt lite vaniljsockerHäll ut "körsbärsylten" på pajbottnetHäll på creme fraiche blandningenHalvera de körsbären du sparat och dekorera pajenGrädda i ugnen ca 15 min tills pajen fått tills smeten stelnat och blivit gylleneServera med vispad creme fraiche, smaksatt med citronskal och vaniljsocker
Enligt receptet ska bottnarna gräddas i varsin form men eftersom jag inte hade tre lika stora formar tänkte jag att jag kunde grädda all smet samtidigt i en form och sedan dela kakan i tre delar
Om inte glassmaskin används så häll smeten i en plastform och in i frysen. Kör i glassmaskin 45-50 minuter och häll därefter ner glassmeten i en plastform och ställ in i frysen, ska frysa minst 4 timmar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.