När jag och Leif lagade festmiddag i Jämtland och fick tag i billig svensk färsk oxfilé (under 200 kr/kg) tillagade jag den på ett sätt som jag blev tipsad om i höstas. Sätt in oxfilén i ugnen på 64 grader i 3 timmar. Jag tror inte att ugnen höll 64 grader utan att den var kallare så på slutet höjde vi till 125 grader så att köttet skulle bli klart i lagom middagstid
Pulled pork och annat kött som långbakas i ugnen är ju som bekant på modet. Den här mustiga vintergrytan med nötkött och massor av grönsaker har jag gjort precis på det sättet
Värm ärtorna i lite lättsaltat vatten i en kastrull på spisen. Lägg rotsaker, äppelklyftor och resterande katrinplommon i formen runt fläskkarrén och häll på rapsolja, lagerblad och buljong (5 dl vatten+ 2 msk grönsaksbuljong). Stek mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är ca 85 grader, ca 1 ½–2 timmar. Lägg över grönsaker och kött på ett fat och låt det vila i 10–15 minuter under folie
Jag är ledsen, jag försöker skynda på så gott det går för att ni ska få se vår underbara mathelg. Tills dess tänkte jag bjuda på picklad rödlök som jag ofta använder som tillbehör till tacos, indiskt eller grillat
Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en liten kastrull. Sätt ugnen på 175°. Spänn fast bakplåtspapper i två runda formar med löstagbar kant, 24 cm i diameter
Brantevikssillen är en populär sill och många hittar till bloggen i jakt på ett enkelt recept, byggd på färdig inläggningssill snarare än att köpa sillfiléer
Så härligt med allt älgkött som just nu finns tillgängligt. Jag hade turen att komma över ett fint innanlår och valde då att köra en saftig rostbiff med smak av vitlök, rosmarin och senap
Hjortgryta på ytterlårHjortgryta. Skär köttet i lämpliga bitar och stek dem på hög värme runt om. Hittade en bit hjortkött långt in i frysen och det passar väl bra så här i höstrusket
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.