1 ca
4 kg syrliga äpplen, till exempel Ingrid-marie 10 l vatten ca 2 hg muscovadosocker eller vanligt socker 50 g jäst (vanlig bakjäst) russinHacka äpplena med skal och kärnhus och lägg i en kastrull. Slå på kokande vatten låt stå svalt i ca tre dygn så att smakerna dras ur äpplena. Sila bort alla äppelbitar.
Koka upp äppelvattnet tillsammans med sockret.
Ta av kastrullen från plattan. Blanda ut jästen med lite socker och lite ljummet vatten i en skål, då får du en vätska som sedan lättare blandas i äppelvattnet.
Tillsätt jästblandningen när äppelvattnet är fingervarmt.
Låt stå i kastrullen i ca tre dagar. Häll sedan upp i flaskor och stoppa 4-5 russin i varje flaska. Efter ca en vecka så är ölen färdig att drickas.
Idag serverar jag en lite annorlunda fredagsdrink. Ruskvädret tidigare under dagen behöver en motvikt. Denna fredagsdrink kommer i två versioner och kan serveras lite friskare kall eller som en varmare höstmustig historia
31765 Fryken Äppelöl. Här är Nyheter lokalt och småskaligt 3 Juli 2017 på Systembolaget. Dessvärre är inga provade av oss denna gång men det finns en del att botanisera runt i och jag ser fram emot att få prova Närkes 2x Bock Grandios Manipulator
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.