Risrätter

Risrätter

Krämig svampgryta med ris

Krämig svampgryta med ris

1 knippe färsk lök 1 klyfta vitlök 2 msk smör 400 g blandad svamp (t ex kantareller och skogschampinjoner) 1 dl torrt vitt vin 1 dl vatten 4 dl matlagningsgrädde 0,5 grönsaksbuljongtärning 2 msk dijonsenap 200 g färsk spenat 3 msk syltlök salt peppar
Bakat ris med kokos och stekt ägg jf

Bakat ris med kokos och stekt ägg jf

2 gula lökar 2 klyftor vitlök 1 morot 25 g smör (eller 2 msk rapsolja) 2 tsk curry 1 dl kokos 8 dl vatten, kokhett 2 grönsaksbuljongtärningar 4 dl basmatiris (eller jasminris) 4 ägg 3 krm salt 1 dl russin (gärna gula)
Jollof rice med avokado och soltorkade tomater

Jollof rice med avokado och soltorkade tomater

2 gula lökar (små) 4 klyftor vitlök 1 röd chilifrukt 1 färsk tomat 3 soltorkade tomater 3 msk rapsolja 1 msk tomatpuré salt peppar 4 dl basmatiris 7 dl vatten 0,5 grönsaksbuljongtärning 4 ägg 2 avokador 1 kruka gräslök 1 msk chiliflakes
Risotto med kantareller och brynt mandelsmör

Risotto med kantareller och brynt mandelsmör

Risotto400 g kantareller 1 gul lök, finhackad 2 klyftor vitlök 4 msk olivolja 350 g carnaroliris (eller arborioris) 3 dl torrt vitt vin ca 1,5 l hönsbuljong 50 g smör, kallt 100 g parmesanost, riven 2 msk neutral rapsolja salt peppar
Brasilianskt vitlöksris

Brasilianskt vitlöksris

rapsolja. 2 vitlöksklyftor. 3 dl långkornigt basmastiris. 4 dl vatten. salt, nymalen svartpepparHäll några matskedar olja i en kastrull och låt den värmas till medelvärme
Markus fried rice

Markus fried rice

2 dl kokt ris 0,5 gul lök 1 klyfta vitkål 1 klyfta vitlök 0,5 röd chilifrukt 1 salladslök 1 ägg 1 dl böngroddar färsk koriander olja, till stekning
risotto med svamp

risotto med svamp

2 dl arborioris (eller annan rundkornigt ris) 1 msk gul lök, hackad (eller schalottenlök) 1 klyfta vitlök 100 g champinjoner 200 g shiitakesvamp 4 dl torrt vitt vin 4 dl kycklingbuljong (alt buljongtärning vatten) 150 g smör 100 g parmesanost, riven ev tomat
Citronris

Citronris

5 dl basmatiris 100 g osaltat smör 0,5 tsk svarta senapsfrön 0,5 tsk hel spiskummin 1 gul lök, ganska liten 1 tsk gurkmeja 1 tsk citronskal, finhackat bara det gula 2 msk citron, pressad 7 dl vatten 1 tsk salt (efter smak) citronklyftor, till garnering