Stek

Stek

Porterstek med örtig potatisgratäng

Porterstek med örtig potatisgratäng

0,8 kg benfri stek. Porterstek0,8 kg benfri stek 1 gul lök, i klyftor 1 klyfta vitlök, hackad 16 cl porter 0,75 dl kinesisk soja 0,75 dl svartvinbärssaft (outspädd) 3 svartpepparkorn 3 enbär, krossade 1 tsk torkad timjan 1 köttbuljongtärning. Smörstekta morötter4 morötter 1 msk smör salt
Helstekt rådjurssadel med rotfrukter

Helstekt rådjurssadel med rotfrukter

Bryn det runt om i smör i en stekpanna tills det har fått fin färg. Stick in en stektermometer i köttets tjockaste del, men inte mot benet
Helstekt rådjurssadel

Helstekt rådjurssadel

Lägg rådjurssadeln i en långpanna, ugnsform, ugnsfast stekpanna eller stekgryta med köttdelen upp. Stick in en stektermometer längs med benet i köttet
Per Morbergs älgstek

Per Morbergs älgstek

Vänd och ös steken några gånger under tiden. 1 kg älgstek. 1smör till stekning. 11 kg älgstek salt och nymalen peppar smör till stekning 1 morot 1 gul lök 0,5 purjolök 3 dl kalvbuljong 2 dl rödvin 2 lagerblad 1 kvist färsk timjan 6 enbär 5 dl vispgräddeGnid in älgsteken med rikligt med salt och peppar. Låt grytan sjuda sakta i 45–60 minuter tills älgsteken blivit mör. Ta upp älgsteken, linda in den i aluminiumfolie eller blött smörpapper och låt den vila i 15 minuter. Skär upp din stek i cirka 5 mm tunna skivor och servera med kokt potatis, syltlök, gelé på svarta vinbär, rönnbär eller portvin (eller någon annan gelé) och pressgurka
Älgstek med gräddsås och bakad schalottenlök

Älgstek med gräddsås och bakad schalottenlök

3 kg älgstek. 11 msk smör till stekning. 11 krm grovt salt1 Hetta upp matfett i en stekgryta och bryn steken runt om. Stek tills termometern visar 75º. Håll steken varm och låt den vila 10-15 minuter innan den skärs upp. 2 Skär upp steken och servera med gräddsåsen och löken
Älgstek

Älgstek

Lägg steken i formen och salta och peppra ovanpå. Stek i ugnen. Ta ut ur ugnen och låt steken svalna ordentligt