Skölj och skiva gurkan med osthyvel eller liknande och lägg skivorna i en djup tallrik. Blanda ättika, socker, vatten, vitpeppar och salt till en lag och häll över gurkskivorna
Skär toppen av tomaterna och gröp ur köttet. Ställ tomaterna i en smord eldfast form. Arbeta samman färsen med keso, riven lök, salt, peppar och basilika
Värm ugnen till 200 grader. Smält matfettet i en stekpanna på medelvärme. Skala och hacka löken. och fräs den mjuk i pannan, cirka 3 minuter under omrörning
Låt lergrytan ligga i blöt några timmar innan den används. Den kan annars spricka. Blanda puré, vinäger, enbär, vitpeppar och olja till en marinad och lägg i en plastpåse
Det har inte blivit mycket gjort idag, jag har mest bara tagit det lugnt i värmen. Men även om det är varmt så vill jag ha lagad mat och idag blev det kokt potatis, löksås och stekt bogfläsk
Gårdagens önskade Fars dag-middag blev Nickes stora favorit. En smakrik, fast köttfärslimpa med långstekt, karamelliserad lök och en galet god pepparsås som jag kokade ihop med en gnutta starkvinsglögg