25 gram jäst. 13 dl ljummet vatten, 37 grader, fingervarmt. 11 ägg. 11 tsk salt. 1ca 8 dl vetemjöl special, Manitoba, Tipo 00, ölandsvete eller liknande med hög glutenhaltRör ut jästen i fingervarmt vatten i en stor bunke
Underbart mjuksega bröd med en knaprig skorpa. Goda till dippsåser, soppor och sallader. Gjort på durumvete och olivolja och formade till dekorativa snurrade stänger
Dag 1Poolish (förbered minst 12 timmar i förväg)3 1/4 kallt vattenen knivsudd jäst (7 gr)2 tsk salt8 dl vetemjöl special (500 gr)Dag 2Raskdeg (Levain)2 ½ dl vetemjöl special½ dl vatten1 gr jäst ( 1/50 dels paket)Bortgöring5 1/2 dl vetemjöl special1 ½ dl vatten2 tsk saltJästiden är lång för att ta fram arom och fuktighet i degenTillsatsen av salt i slutet gör att mjölet får starkare glutenutveckling och brödskorpan färgar då inte som när saltet kommer i från början
Det här receptet kommer från barnens fröken, det är nog 20 år sedan nu. Vi föräldrar bakade och barnen sålde bullarna på marknader för att få in pengar till skolresor