Min kokbok

Min kokbok

  • 28 Recept
Potatisrosor

Potatisrosor

Baka i ugnen på 150° ca 45-50 minuter eller tills de känns mjuka vid stickprov. Sätt ugnen på 150°. Skala och skölj potatisen
Pepparkaks- och saffranspolynéer

Pepparkaks- och saffranspolynéer

Vispa med elvisp i 5 minuter. Grädda i ca 25 minuter. Blanda smör och mjöl till en smulig massa. Tillsätt vätskan och arbeta ihop till en deg
Toscapersikor/Toscapäron

Toscapersikor/Toscapäron

I går kväll blev jag så himla sugen på persikor med vispgrädde, men vet att maken inte tycker att det är en fullständig dessert
Rosékväll med småplock!

Rosékväll med småplock!

12 små mozzarellabollar (minimozzarella). 1 paket minikrustader. 12 små mozzarellabollar (minimozzarella)
Vetefläta med äpple och kanel

Vetefläta med äpple och kanel

Smula jästen i en bunke Strö över salt och socker Värm mjölken till 37-40 grader (den svalnar lite av bunken så jag brukar sikta på lite varmare temperatur) Häll mjölken över jästen och rör tills allt har löst sig Tillsätt smöret i små klumpar Tillsätt vetemjölet och knåda (helst i maskin) till en smidig deg Låt degen jäsa i bunken ca 30 min. Klipp snibbar i ovansidan av rullen och fläk upp dem lite omlott så fyllningen tittar framLåt jäsa ca 40 minPensla med ägget uppvispat med vattnet och strö över pärlsockerGrädda i nedre delen av ugnen på 200°C i ca 20 min
Mjuk äppelkaka i långpanna

Mjuk äppelkaka i långpanna

Grädda i 175 grader ca 35 – 40 min. Kaka är färdiggräddad efter ca 35 – 40 minuter i 175 grader. 40 min. 40 minuter
Äppelkaka!

Äppelkaka!

Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop smör och socker poröst
Kryddigt äppelmos

Kryddigt äppelmos

Koka äppelklyftor med vattnet tills äpplena börjat gå sönder, cirka 5-10 minuter. Höst är äppelmostider och ju regnigare morgnar den bjuder på desto kryddigare äppelmos behöver man
Sockerfri äppelmos med kanel och vaniljsmak

Sockerfri äppelmos med kanel och vaniljsmak

Jag har inte jättemycket äpplen i år faktiskt, vet inte vad som hände men många av mina äpplen fick fula bruna fläckar och sedan har fåglarna kalasat på många utav dem
Mango chutney med äppel

Mango chutney med äppel

Mjukgör den hackade rödlöken i äppelcidervinägern någon minut i en gryta på spisen på ganska hög värme
Grovt bröd som är lättbakat

Grovt bröd som är lättbakat

2 msk salt (man kan ta mindre om man inte gillar salt bröd). Lägg bakplåtspapper i två avlånga brödformar ( om man vill kan man olja pappret och strö det med sesamfrön, det blir extra gott)
Havrebröd

Havrebröd

Rör om ordentligt och låt blandningen stå i 5 minuter. Tillsätt vetemjölet och arbeta degen 10 minuter i maskin. Tillsätt saltet och knåda degen ytterligare 5 minuter. Låt limporna jäsa 30 minuter. Stjälp upp bröden på en bakplåt och grädda i ca 45 minuter i 200 grader i mitten av ugnen (eller tills innertemperaturen är 98 grader)
Äppelchutney

Äppelchutney

Tillsätt lingon, olja, vinäger och socker och koka utan lock i ca 10 minuter. Eftersom vi har en hel del äpplen att ta hand om gjorde jag en dubbel sats av äppelchutneyreceptet som följer
Äppelchutney

Äppelchutney

Skala äpplena och ta bort kärnhusen. Skala löken. Hacka bananen. Mixa äpple och lök hastigt. Lägg ner det i en kastrull tillsammans med banan, russin och socker
Kaneldoftande äppelmos

Kaneldoftande äppelmos

Skala och kärna ur äpplena och skär dem sedan i mindre klyftor eller bitar. Kika gärna in några av mina andra goda recept på äpple här nedan
Muffins Med Hallon

Muffins Med Hallon

Grädda 15(-20) min i 200 grader, tills muffinsarna fått fin färg. Stora muffins fyllda med hallon som är lite spröda på ytan, bakade jag igår och här är receptet
Knäckig blåbärspaj

Knäckig blåbärspaj

Grädda i 200-225°C i ca 20 min. Knäckig blåbärspaj. 125 g margarin rumsvarmt. 1½ dl havregryn. 1½ dl Mjöl. 1 dl socker
Kantarell toast med västerbottenost

Kantarell toast med västerbottenost

Skär kantarellerna i mindre bitar och stek ur vattnet i en stekpanna. Tillsätt en rejäl klick smör, vitlöken och löken och fräs på mellanvärme i 10 minuter. Tillsätt en skvätt grädde (2-3 msk) och några droppar viltfond, fräs ytterligare 5 minuter. Hyvla över osten och gratinera i ugnen 5-10 minuter tills osten fått färg. 10 minuter Tillsätt en skvätt grädde. 5 minuter Rosta brödet och fördela sedan svampen på brödet. 5-10 minuter tills osten fått färg
Lyxig men enkel kantarellsoppa

Lyxig men enkel kantarellsoppa

men jag minns att jag tyckte att det var gott att smaka på soppor med. Sedan jag ökade på min dialystid för några år sedan och har
Korvgratäng i ugn

Korvgratäng i ugn

In i ugnen i 25 min. Nu när skolan är igång så vet jag att korv recept uppskattas av många. Ja menar hur många barn tycker inte om det
Fredagsmys

Fredagsmys

Fördela köttfärsen, mozzarellan och oliverna över smördegsbotten och grädda i ca 15-20 minuter, eller tills gyllenbrun