Smula jästen i en bunke Strö över salt och socker Värm mjölken till 37-40 grader (den svalnar lite av bunken så jag brukar sikta på lite varmare temperatur) Häll mjölken över jästen och rör tills allt har löst sig Tillsätt smöret i små klumpar Tillsätt vetemjölet och knåda (helst i maskin) till en smidig deg Låt degen jäsa i bunken ca 30 min. Klipp snibbar i ovansidan av rullen och fläk upp dem lite omlott så fyllningen tittar framLåt jäsa ca 40 minPensla med ägget uppvispat med vattnet och strö över pärlsockerGrädda i nedre delen av ugnen på 200°C i ca 20 min
Koka äppelklyftor med vattnet tills äpplena börjat gå sönder, cirka 5-10 minuter. Höst är äppelmostider och ju regnigare morgnar den bjuder på desto kryddigare äppelmos behöver man
Jag har inte jättemycket äpplen i år faktiskt, vet inte vad som hände men många av mina äpplen fick fula bruna fläckar och sedan har fåglarna kalasat på många utav dem
2 msk salt (man kan ta mindre om man inte gillar salt bröd). Lägg bakplåtspapper i två avlånga brödformar ( om man vill kan man olja pappret och strö det med sesamfrön, det blir extra gott)
Rör om ordentligt och låt blandningen stå i 5 minuter. Tillsätt vetemjölet och arbeta degen 10 minuter i maskin. Tillsätt saltet och knåda degen ytterligare 5 minuter. Låt limporna jäsa 30 minuter. Stjälp upp bröden på en bakplåt och grädda i ca 45 minuter i 200 grader i mitten av ugnen (eller tills innertemperaturen är 98 grader)
Tillsätt lingon, olja, vinäger och socker och koka utan lock i ca 10 minuter. Eftersom vi har en hel del äpplen att ta hand om gjorde jag en dubbel sats av äppelchutneyreceptet som följer
Skala äpplena och ta bort kärnhusen. Skala löken. Hacka bananen. Mixa äpple och lök hastigt. Lägg ner det i en kastrull tillsammans med banan, russin och socker
Grädda 15(-20) min i 200 grader, tills muffinsarna fått fin färg. Stora muffins fyllda med hallon som är lite spröda på ytan, bakade jag igår och här är receptet
Skär kantarellerna i mindre bitar och stek ur vattnet i en stekpanna. Tillsätt en rejäl klick smör, vitlöken och löken och fräs på mellanvärme i 10 minuter. Tillsätt en skvätt grädde (2-3 msk) och några droppar viltfond, fräs ytterligare 5 minuter. Hyvla över osten och gratinera i ugnen 5-10 minuter tills osten fått färg. 10 minuter Tillsätt en skvätt grädde. 5 minuter Rosta brödet och fördela sedan svampen på brödet. 5-10 minuter tills osten fått färg