God fredag, gott folk. I afton packar vi bilen och drar mot Umeå. Det är dags för vår traditionella julshoppinghelg så vi lämnar pojkarna hos syrran och checkar in på hotell
En smak som är självklar är pepparkaka, och jag bakar gärna med pepparkakor och pepparkakskryddor. I helgen provade jag att göra en fudgekaka som jag smaksatte med just pepparkakskrydda för att få en julig variant
Ugn 200º. Hacka ihop smör, mjöl och socker. Forma degen till en rulle och skär den i 15 bitar. Tumma ut degen i aluminiumformarna - så tunt och högt upp på kanten som möjligt
En lättgjord kaka som man rör ihop för hand. Om man har en stekpanna av gjutjärn så baka kakan i den. Den får en härlig seghet och en god smak av bittermandeloljan
Det var ett tag sedan som jag bakade småkakor men när jag hittade detta receptet kunde jag inte låta bli, det lät så gott och kakorna var ännu godare än jag trodde
Jag hade från början en tanke om att baka tigerrutor men så stod jag och drömde så jag blandade ihop kakaon med vetemjölet och tanken om tigermönstrad kaka var ett minne blott
En enda smet, ändå blir resultatet en kaka med två lager. Ett undre krämigt skikt med ett stycke fluffig sockerkaka på toppen – sådant kan väl inte kallas annat än magi