Surdeg

Surdeg

  • 14 Recept
Grova rågfrallor (bakade på surdeg)

Grova rågfrallor (bakade på surdeg)

Äntligen har jag tagit steget och provat att baka med surdegsgrund. Jag har följt Heléne Johanssons instruktioner och recept på både surdegsgrund och frallor och det har fungerat utmärkt
Knäckebröd på surdeg

Knäckebröd på surdeg

100 g rågsurdegsgrund200 g vatten250 g rågmjöl175 g vetemjöl special15 g honung6 g saltBlanda samman alla ingredienser och knåda ihop dem till en smidig deg. 100 g rågsurdegsgrund
Skogshuggarlimpa - godare än Malaxlimpa?

Skogshuggarlimpa - godare än Malaxlimpa?

½ tsk torrjäst1,3 l vatten2 dl aktiv surdegsstart5 dl sirap2 tsk bikarbonat4 msk salt1 kg fint rågmjöl1-1,5 kg grovt rågmjöl1. Tillsätt 2 dl aktiv surdegsstart. 2 dl aktiv surdeg
Valnötsbröd på surdeg

Valnötsbröd på surdeg

Blanda ut jästen med surdegen och vatten. 1 burk 150g bagarens Vetesurdeg. 150g bagarens Vetesurdeg. Ett recept på bröd som faktiskt inte är godast nybakade
Pizza på surdeg med italienska smaker

Pizza på surdeg med italienska smaker

För det mesta så gör jag min pizzadeg med surdeg och för varje gång så blir den bättre och bättre. Tillsätt surdegen, salt, socker och olivolja
Kavring på surdeg

Kavring på surdeg

700 g filmjölk 300 g mörk sirap 100 g surdegsstart (av vete, mata upp surdegen med dagen innan så den är aktiv och bubblig) 2 tsk brödkrydda, finmalen (anis, fänkålsfrö, kummin) 250 g vetemjöl 450 g kornmjöl, finmalet 15 g salt
Latmansbröd på surdeg

Latmansbröd på surdeg

Latmansbröd på surdeg, 1 stor limpa eller två mindreDag 1, morgonFördeg. ca 1-1,5 dl rådsurdeg1 dl grovt rågmjöl1 dl vattenBlanda samman, täck med plastfolie och låt svälla under dagen
Surdeg

Surdeg

Se till att burken som du ska ha surdegen i är väl rengjord. Förvara surdegsstarten i rumstemperatur med locket på glänt så att luftens bakterier når smeten
Morotsbröd på surdeg

Morotsbröd på surdeg

Jag gör självklart mitt morotsbröd på surdeg. Även om jag oftast gör mina bröd på surdeg, så kan du givetvis baka ditt bröd på vanlig jäst och ändå få ett väldigt gott bröd
Surdeg: Tekakor

Surdeg: Tekakor

100 g vetesurdeg. 100 g vetesurdeg. Jag har minne från då jag var liten av min mammas tekakor som var otroligt goda
Surdegs hamburgare bröd

Surdegs hamburgare bröd

8 dl vetemjöl special ( eko)3 dl durumvetemjöl2 dl surdegs grund15 g jäst0,5 dl olja ( raps)4 dl ljummet vatten 1 msk havssalt. 2 dl surdeg
Frukostfrallor med surdeg

Frukostfrallor med surdeg

Rör ut jästen och surdegen i vattnet och tillsätt detta tillsammans med sirap och olja.   600 gram vetemjöl special fullkorn150 gram grahamsmjöl50 gram fint rågmjöl50 gram grovt rågmjöl30 gram linfrön50 gram solrosfrön50 gram pumpafrön20 gram salt35 gram jäst500 gram (5 dl) vatten150 gram Rågsurdegsgrund100 gram mörk sirap50 gram  olja, tex solrosoljaGarnering
Lättbakat surdegsbröd med rågmjöl

Lättbakat surdegsbröd med rågmjöl

Brödet som vi valde att göra kommer ifrån boken "Enklare bröd" vilken jag verkligen kan rekommendera, många bra enkla bröd, både med surdeg och utan