Äntligen har jag tagit steget och provat att baka med surdegsgrund. Jag har följt Heléne Johanssons instruktioner och recept på både surdegsgrund och frallor och det har fungerat utmärkt
100 g rågsurdegsgrund200 g vatten250 g rågmjöl175 g vetemjöl special15 g honung6 g saltBlanda samman alla ingredienser och knåda ihop dem till en smidig deg. 100 g rågsurdegsgrund
½ tsk torrjäst1,3 l vatten2 dl aktiv surdegsstart5 dl sirap2 tsk bikarbonat4 msk salt1 kg fint rågmjöl1-1,5 kg grovt rågmjöl1. Tillsätt 2 dl aktiv surdegsstart. 2 dl aktiv surdeg
Blanda ut jästen med surdegen och vatten. 1 burk 150g bagarens Vetesurdeg. 150g bagarens Vetesurdeg. Ett recept på bröd som faktiskt inte är godast nybakade
700 g filmjölk 300 g mörk sirap 100 g surdegsstart (av vete, mata upp surdegen med dagen innan så den är aktiv och bubblig) 2 tsk brödkrydda, finmalen (anis, fänkålsfrö, kummin) 250 g vetemjöl 450 g kornmjöl, finmalet 15 g salt
Latmansbröd på surdeg, 1 stor limpa eller två mindreDag 1, morgonFördeg. ca 1-1,5 dl rådsurdeg1 dl grovt rågmjöl1 dl vattenBlanda samman, täck med plastfolie och låt svälla under dagen
Se till att burken som du ska ha surdegen i är väl rengjord. Förvara surdegsstarten i rumstemperatur med locket på glänt så att luftens bakterier når smeten
Jag gör självklart mitt morotsbröd på surdeg. Även om jag oftast gör mina bröd på surdeg, så kan du givetvis baka ditt bröd på vanlig jäst och ändå få ett väldigt gott bröd