Jul

Jul

  • 28 Recept
Vegetarisk Janssons frestelse

Vegetarisk Janssons frestelse

För några år sedan provade vi den här kanongoda vegetariska varianten av Janssons frestelse och den är sedan dess ett givet inslag bland julmaten
Citron- och chiligravad lax

Citron- och chiligravad lax

Ingredienser 1 kg lax av mittben med skinn ½ dl salt 1 dl strösocker 1 msk grovt krossad vitpeppar 1 citron 1 lime 1 röd chilifrukt ½ dl finhackad dill
Kycklingleverpastej, julen 2011

Kycklingleverpastej, julen 2011

Lite kryddpeppar i smeten ger pastejen en alldeles lagom smak av jul. Nu byter vi ämne en smula, och fjärmar oss från småkakor, ischoklad och tryfflar
Magisk Janssons frestelse

Magisk Janssons frestelse

1 kg potatis 2 gul lök 4 dl grädde 125 g ansjovisfilé 0,5 tsk salt 2 klyfta vitlök 100 g Grana Padano

Grönkål eller Halländsk långkål

Repa bladen från stånden och de grova bladnerverna. Lägg dem i en stor kastrull och koka dem mjuka i skinkspad eller buljong i 15-20 minuter
Halländsk Långkål - Grönkål till julbordet

Halländsk Långkål - Grönkål till julbordet

Naturligtvis måste man som hallänning servera långkål till julbordet. Alla familjer har ett recept på sin egna långkål och här är mitt som jag kör

En elegant röding

Det var också fjällröding som årets kockar fick tävla med tidigare i år och hos mig har den fått en given plats på påsk-midsommar och julbordet
Gravad lax

Gravad lax

Filéa laxen och putsa bort alla ben, men låt skinnet vara kvar. Blanda salt, socker och peppar. Gnid in blandningen i laxens köttsidor med några droppar vatten på händerna så att blandningen börjar vätska sig

Gravlaxsås delux

Blanda senap, honung, balsamvinäger och cognac väl. Tillsätt oljan under omrörning, gärna lite i taget till önskad konsistens
Saffransgravad lax med honungssås

Saffransgravad lax med honungssås

Här kommer ett härligt recept från Monica Ahlberg på en av mina absoluta favoriträtter kombinerad med favoritkryddan nummer 1
Inlagd lax

Inlagd lax

Dag 1. Låt laxfilén ligga i saltet över natten. Dag 2. Koka upp ingredienserna till lagen och låt den svalna
Långkål

Långkål

Kål i alla former är viktiga på julbordet. Det halländska sättet att gräddkoka grönkål är verkligen jättegott
Långkål i ugn med bacon

Långkål i ugn med bacon

Gör så här. Sätt ugnen på 225°. Tina grönkålen och krama ur den väl. Lägg smöret i en ugnssäker form. Ställ in i ugnen ett par minuter och låt smälta
Potatis & Purjolöksgratäng med Julskinka

Potatis & Purjolöksgratäng med Julskinka

Julen är firad, god mat har avnjutits och god mat finns ofta kvar i kylskåpet många dagar efteråt. ”Tänk på barnen i afrika, som jag brukar säga till barnen”… Ta tillvara på era julmats-rester och njut en gång till av nya ”förmågor” serverade på middagsbordet
Skånsk kryddsill

Skånsk kryddsill

Rensa strömmingen men låt benet sitta kvar. Skölj strömmingen väl och lägg den i ättikslagen. Låt den ligga kallt i ca 4-6 timmar
Pastej i sista minuten

Pastej i sista minuten

När maken elade åkte jag iväg och julhandlade mat, det tog två timmar bland förvånansvärt glada människor utom de som släpat barn med sig
Kycklingleverpaté

Kycklingleverpaté

Kycklingleverpaté från Långkok för LCHF och Paleo…. Foto Mikael Eriksson. Påskpaté. Den här milda patén smakar gott som en liten förrätt med en mycket fräsch och syrlig havtornsgelé