Nu har du en saftig och välsmakande skinka – och en fantastisk buljong. Du står där vid köttdisken och tvekar mellan ekologisk kokt skinka och oekologisk…
En kokt skinka i avsvalnat spad. Förutom skinkan har man nu fått en väldigt god buljong. Efter förra årets misslyckande med julskinkan var det kul att lyckas i år
Smöra en ugnsform och bred ut det färdigkokta riset. Denna måltid har följt med mig från hemmet, kom ihåg att vi mina föräldrar alltid gjorde den på överbliven julskinka
Den här soppan är perfekt när man har rester av julskinka. 7 dl kycklingbuljong. 3 dl strimlad kokt skinka. Slå på buljongen och låt alltsammans koka under lock i 20 minuter. 7 dl kycklingbuljong. 3 dl strimlad kokt skinka
Låt allt sedan puttra i grytan som kålen koktes i. Täck med vatten och smula i buljongen. 1 kg kokt potatis, gärna fast sort. kokta ägghalvor, ca 1 ägg per person. 5 kg färdigkokt skinka(som en julskinka). 3 grönsaksbuljongstärningar. Låt puttra under lock och omrörning och avsmakning ca 3-4 timmar så den är genom mjuk nästan överkokt. 1 kg kokt potatis, gärna fast sort. kokta ägghalvor, ca 1 ägg per person. 5 kg färdigkokt skinka(som en julskinka)
Köttwok med rödkålDenna rätt fungerar bra vare sig du har färsk eller kokt rödkål. Ingredienser12 skivor julskinka3 msk sherry3 dl grädde4 msk ketchupCurry, ca 2 tskRis, parboiled eller råris (går också bra med cous cous)Gör så här. Ett knippe grönkål2 msk grönsaksbuljong (Lantsoppa, se tidigare inlägg)1 msk soja1 dl grädde eller havregrädde1 msk sherryvattenGör så här. * Koka grönkålen i vatten så det precis täcker, koka cirka 10 minuter* Häll i buljong, soja, mjölk eller grädde* Kör med handmixer och ha i sherry* Servera
Sedan så kommer vi ha prinskorv, köttbullar, kokta ägg halvor, köpt sill i burk, rödbetssallad, griljerad julskinka, ostar, lite grönsaker, olika bröd, rökt korv, kokt potatis och dessa här två sorters kål
Använd det till doppspad eller som buljong till soppor. Vid 75ºC är smaken den karaktäristiska för julskinka. Koktiden varierar mellan 40 och 65 min per kg skinka
Köttwok med rödkålDenna rätt fungerar bra vare sig du har färsk eller kokt rödkål. Ingredienser12 skivor julskinka3 msk sherry3 dl grädde4 msk ketchupCurry, ca 2 tskRis, parboiled eller råris (går också bra med cous cous)Gör så här. Ett knippe grönkål2 msk grönsaksbuljong (Lantsoppa, se tidigare inlägg)1 msk soja1 dl grädde eller havregrädde1 msk sherryvattenGör så här. * Koka grönkålen i vatten så det precis täcker, koka cirka 10 minuter* Häll i buljong, soja, mjölk eller grädde* Kör med handmixer och ha i sherry* Servera
Dagens lista Bästa på julbordet Inkokt lax Hof Piratens Besk Köttbullar Stekt inlagd sill Senapssill Julskinka Revben Hemgjord senap Ris á la Malta Julgodis Julmust m
Finns även som kokt variant, Coppa cotta precis som Prosciutto finns som crudo och cotta. I juletider byts savojkålen ut mot grönkål och kanske toppas med finhackad julskinka, fast finns inte Coppa skulle jag hellre välja Prosciutto eller Serrano