Tomatbröd
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Tomatbröd

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 bröd
  • 1 burk krossad tomat av bra kvalitet, 400g
  • 20 g färsk jäst
  • 100 g durumvete
  • 50 g fint rågmjöl
  • 400 g vetemjöl special
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 st 
liten vitlöksklyfta,
  • 2 msk olivolja
  • 15 g flingsalt

Beskrivning

    Lös upp jästen i tomatkrosset (rumstempererat).
    Tillsätt timjan och mjölet och knåda degen.
    I maskin, först i 3 min, häll ner oljan och fortsätt knåda i 10 min. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 7 min.
    Precis innan degen är färdig pressar du vitlöksklyftan i degen.
    Lägg degen i en lätt inoljad burk/bunke med lock för att jäsa i 90 min.
    Efter 45 min tar du ut degen, viker ihop den och trycker ut luften, lägg tillbaka och jäs klart.
    Ta ut degen på en bänk och vik ihop den, låt vila i 10 min under en duk.
    Forma degen till en spänd, rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla på lite vatten och pudra på mjöl.
    Lägg över en kökshandduk och låt den jäsa i ca 60 min eller till dubbel storlek.
    Sätt ugnen på över/undervärme 250c.
    När brödet har jäst klart, snitta som ett kors.
    In i mitten av ugnen och häll samtidigt in 0,5dl varmt vatten på botten av ugnen.
    Efter 5 min sänk ugnen till 200c och grädda i ytterligare 45 min.
    Ta ut och låt svalna på galler.
    Vänta 1 timme innan brödet skärs upp.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.