Djupfryst som den var fick den förstås bli tjälknöl. I vår sallad umgicks rucola med lövtunna skivor av rå polkabeta och fänkål (mandolin, säger jag bara, it's the shit), rivna bitar av dill samt en tjock dressing med senap och balsamvinäger
Jag brukar göra flera tjälknölar när jag lika gör , och så fryser jag ner. När tjälknölen tinat skivar jag den tunt, gör en marinad och häller över och låter stå en stund innan servering
Till huvudrätt blir det ett test att laga till frusen lax som tjälknöl. Blanda ner 1 msk socker och 1 msk balsamvinäger i hallonsmeten och häll ut som speglar på 4 assietter. 1 msk balsamvinäger
På bordet fanns tjälknöl av älg som en gång sprungit i Rossöns skogar, sallad med ruccola som odlats i växthuset på gården, en underbar fransk potatissallad med ”krypern” (mandelpotatis) från byn och gräslök som vi hämtat från en tuva nära potatissalladen
I samma veva kom jag på något jag läst inne på Annikas matblogg ”Smakskens” där hennes make hade för vana att riva över vitlök och en skvätt röd balsamvinäger på stekta fläskfiléskivor