Surdeg kruskakli recept

Ljuvligaste knäcke på surdeg

Ljuvligaste knäcke på surdeg

Denna gång använde jag mig av linfrön/havssalt, sesamfrön/havssalt, svartpeppar/örtsalt, och slutligen kruskakli/vetemjöl/vanligt salt
Kalljäst utflyktsbröd med surdeg

Kalljäst utflyktsbröd med surdeg

SolrosfrönKruskakliAtt göra. Rör ut jästen och surdegen i det kalla vattnet, tillsätt oljan. Pensla sedan bröden med ljummen mjölk, yoghurt eller liknande, och strö över solrosfrön, kruskakli eller något annat gott
Lite grövre limpa med surdeg

Lite grövre limpa med surdeg

Den här limpan är mjuk och saftig med en lätt surdegssmak och lagom mycket tuggmotstånd. Grov limpa med surdeg
Lite grövre surdegsfrallor

Lite grövre surdegsfrallor

I de här hade jag både grahamssurdeg och en del grahamsmjöl. Surdegen från i morse. 50 g vetesurdegsgrund. 50 g grahamssurdegsgrund. 75 g kruskakli. 50 g vetesurdegsgrund. 50 g grahamssurdegsgrund. 75 g kruskakli
Söndagsbröd

Söndagsbröd

Surdegen från imorse. 100 g surdegsgrund (jag blandande ungefär lika mycket av vete-, råg- och grahamssurdegsgrund). 40 g kruskakli. 100 g surdegsgrund (jag blandande ungefär lika mycket av vete-, råg- och grahamssurdegsgrund). 40 g kruskakli

Grov variant av ” Havrefrallor”

Lös upp i en del av det ljumna vattnet och blanda med surdegen. Jag provade att byta ut en del av vetemjöl special till kruskakli och hade rågflingor istället för en del av havregrynen
2 runda surdegsbröd

2 runda surdegsbröd

Tag fram surdegen från morgonen och tillsätt. Tag fram surdegen från morgonen och tillsätt. 70 g vetesurdegsgrund. 30 g rågsurdegsgrund. 70 g kruskakli. 70 g vetesurdegsgrund. 30 g rågsurdegsgrund. 70 g kruskakli
Skrädmjölslimpa med surdeg och linfrö

Skrädmjölslimpa med surdeg och linfrö

Mitt favoritbröd måste nog vara en enkelt limpa med skrädmjöl, kruskakli och linfrö, och nu när jag bakar den med surdeg blir den ännu bättre
Kalljästa "fusk" surdegsbaguetter

Kalljästa "fusk" surdegsbaguetter

¼ dl vetekli (eller kruskakli). Dessa kalljästa surdegsbaguetter är supersmarriga med sin hårda yta och mjuka innehåll
Surdegsbröd

Surdegsbröd

I mitt surdegsbröd använde jag förutom rågsurgrund även vetesurdeg, vatten, olja, salt, linfrön, kruskakli, rågmjöl och vetemjöl
Tyskbröd

Tyskbröd

Detta är ett bröd där surheten regleras av hur länge surdegen får jäsa i första jäsningen. Om du tycker att fördegen blivit för sur kan du tillsätta honung eller sirap - eller i nödfall om du inte har något annat, socker - för att balansera smakenOm du enbart vill använda surdeg ska du lägga in en extra jäsning med lös deg
Lingonbröd

Lingonbröd

Tillsätt fint rågmjöl och surdeg och låt raskdegen därefter mogna i tre timmar. Skållning2 dl rågkärnor4 dl vattenRaskdeg10 g jäst4,5 dl vatten7,5 dl fint rågmjöl2 dl surdegBortgöring2 dl vatten10 dl vetemjöl1,5 dl lingon,1 dl kruskakli1 dl grovt rågmjöl15 g jäst20 g saltLjumma 4,5 dl vatten och tillsätt 10 g jäst så att den löser sig. 2 dl surdeg. 1 dl kruskakli
Kruskaklibröd med valnötter

Kruskaklibröd med valnötter

Rör ut jästen i vattnen och rör ner surdegen. Blanda i kruskakli, honung, salt och vetemjöl tills degen är arbetbar

Bondbröd med surdeg

Surdeg. Sen kan man göra ny surdeg på den sista frysta. Dela in surdegen i 10 delar, ca 1,5 dl. 5 dl surdeg. 2 dl kruskakli

Så gör du surdeg

Surdegen skall ha en frisk doft, inte lukta fränt, när man använder den. Dessutom ger bakning med surdeg en jämn, fin struktur på brödet, som gör det lättare att skära samtidigt som det smular mindre

Linfröbullar med Vetesurdeg

Smula jästen i en bunke Lös den i surdegen och vattnet. Vetesurdeg. Surdegen kan stå rumstemperatur, redo att användas