Strimlad surkål recept

Snabbsyrad surkål – recept

Snabbsyrad surkål – recept

Till schweinehaxe krävs det nästan att man serverar surkål. Snabbsyrad surkål. Har man inte tid att syra själv kan man köpa färdig på burk
Hemmagjord surkål

Hemmagjord surkål

Strimla kålen med en osthyvel eller i en matberedare med lämplig kniv. Lägg kålen i en spann och blanda med saltet
Hemmagjord surkål

Hemmagjord surkål

Vasslan gör man genom att låta yoghurt eller filmjölk rinna av i ett vanligt kaffefilter. Strimla vitkålen och varva med med salt och vassla

Surkål

När all kål var strimlad varvade vi den med jodfritt salt i plastbaljor och sedan var det bara att sätta igång att massera och banka den för att frigöra vätska
Hemgjord surkål

Hemgjord surkål

Att göra sin egna surkål eller fermenterade kål är väldigt enkelt, allt som behövs är lite kål, salt och kryddor efter eget tycke och smak
Hemgjord surkål eller syrad vitkål

Hemgjord surkål eller syrad vitkål

Tryck ner och packa ihop surkålen. Surkålen håller sig upp till ett halvår oöppnad vid sval förvaring. Bäst är såklart att ha den i kylskåpet speciellt om du öppnat surkålsburken
Surkål

Surkål

Surkålen är nu färdig att ätas, men den blir bättre om den får stå ytterligare ett par veckor i kylskåp
Kål i vin - istället för surkål

Kål i vin - istället för surkål

Kål i vin är något som vi brukar äta istället för surkål. Om ni tillhör dem som inte kan förlika er med surkål, är detta något ni bör testa och gillar ni surkål, så är detta minst lika gudomligt

Korv & surkål

Jag har efter vår Tysklandsresa snöat in ganska mycket på surkål och skall så snart det finns tid över sätt igång med lite syr-projekt
Mjölksyrade grönsaker - Surkål

Mjölksyrade grönsaker - Surkål

Längst upp till vänster ser ni att jag lagt ett blad över den strimlade kålen i burken och ovan på det lägger jag plastpåsen fylld med vatten som tyngd under jäsdagarna
Mustig höstsoppa med kål, salsiccia och surkål

Mustig höstsoppa med kål, salsiccia och surkål

Surkålen ger i mitt tycke extra god och syrlig smak till soppan, men kan uteslutas. Rör slutligen försiktigt ned surkålen, låt alltsammans bli genomvarmt, och klipp över persilja
Ugnsbakat fläsklägg

Ugnsbakat fläsklägg

Det är även gott att steka kålen med lite tunt strimlad gul lök för ännu mer smak. I tyskland säger man Schweinhaxe och i Polen säger man Golonka om just fläsklägg, det tillagas på lite olika sätt men serveras oftast med stekt kål eller surkål och är verkligen gott – även om det tar lite tid
Coleslaw

Coleslaw

För att maximera det hälsosamma i vitkålen, så är det väldigt enkelt att göra egen surkål, mjölksyrebakterierna behöver vi för att bygga upp immunförsvaret
Världens bästa gulasch i Crock Pot

Världens bästa gulasch i Crock Pot

Tillsätt lök, morot, palsternacka, potatis, paprika, vitlök, chili, kryddor, tomatpuré och stek ytterligare någon minut, tillsätt surkål och salt