När all kål var strimlad varvade vi den med jodfritt salt i plastbaljor och sedan var det bara att sätta igång att massera och banka den för att frigöra vätska
Tryck ner och packa ihop surkålen. Surkålen håller sig upp till ett halvår oöppnad vid sval förvaring. Bäst är såklart att ha den i kylskåpet speciellt om du öppnat surkålsburken
Kål i vin är något som vi brukar äta istället för surkål. Om ni tillhör dem som inte kan förlika er med surkål, är detta något ni bör testa och gillar ni surkål, så är detta minst lika gudomligt
Längst upp till vänster ser ni att jag lagt ett blad över den strimlade kålen i burken och ovan på det lägger jag plastpåsen fylld med vatten som tyngd under jäsdagarna
Surkålen ger i mitt tycke extra god och syrlig smak till soppan, men kan uteslutas. Rör slutligen försiktigt ned surkålen, låt alltsammans bli genomvarmt, och klipp över persilja
Det är även gott att steka kålen med lite tunt strimlad gul lök för ännu mer smak. I tyskland säger man Schweinhaxe och i Polen säger man Golonka om just fläsklägg, det tillagas på lite olika sätt men serveras oftast med stekt kål eller surkål och är verkligen gott – även om det tar lite tid
För att maximera det hälsosamma i vitkålen, så är det väldigt enkelt att göra egen surkål, mjölksyrebakterierna behöver vi för att bygga upp immunförsvaret