När du märker att produktionen av gasbubblorna börjar avta innebär det att pH-värdet börjar sjunka, och då är dags att flytta burkarna till en svalare plats
syrade morötterna och surkålen, de är toppengoda. This post "Mjölksyradegrönsaker - fermented vegetables" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog
Kursen hölls av en man som försörjer sig på att odla ekologiska grönsaker och mjölksyra dem. Det blir så pass lågt ph-värde i burkarna att andra bakterier inte kan överleva där, sa han
I fredags så grillades det igen, denna gången blev det grönsaker i foliepaket direkt på grillen tillsammans med grillad rostbiff, majskolv och fetaostkrämen som jag bloggat om tidigare
Det som sker med den i ugnen tillsammans med andra rotfrukter och grönsaker, olivolja, salt, peppar, lite smoked paprika, italiensk salladskrydda, vitlök, flytande honung [färska kryddor om man har det hemma vilket jag tyvärr inte hade i helgen som passerade] är något magiskt och dessutom så sköter de ju sig helt på egen hand
Häll lagen het över grönsakerna och sätt på lock. Lägg i resten av grönsakerna och koka i 3 minuter till. Grönsakerna behöver stå och dra 1 dygn innan de serveras
Något som är otroligt gott är rostade grönsaker. Plocka fram dina favoritgrönsaker, skär dem i bitar, häll på lite olja, salta, peppra och rosta dem i ugnen (eller på folie över grillen) på 225 grader
Skär grönsakerna i skivor, varva dem i en ugnsfast form. Jag har infört att alla i familjen får välja mat varsin dag och då också laga den eller hjälpa till, beroende på ålder
-). Har du testat att syra surkål någon gång. Att göra hemgjord surkål är superenkelt. Jag ville ju givetvis testa detta och det som verkar enklast att göra är just surkål
Här är ett enkelt recept på MjölksyradeGrönsaker från Finlandssvenska TV-programmet Strömsö. Förr mjölksyrades mycket grönt på hösten, så det fanns förråd att ta av under vintern
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.